Nuuk

Nuuk Noir og nybrud i Grønland

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.03.17
Grønland er blevet hot - også i bøgernes verden. Faktisk har de mange krimier, der udspiller sig i de kølige rammer, fået sin helt egen genre: Nuuk Noir.

Da jeg i sommer besøgte Grønland, forelskede jeg mig totalt i landet med den bjergtagende, barske natur, der får en til at føle sig helt lillebitte. Jeg er ikke alene med fascinationen. Flere forfattere er begyndt at få øjnene op for Grønland som litterær scene og for de fortællinger, der gemmer sig under den rå overflade. 

De seneste år er der udgivet mindst ni krimier, der udspiller sig i Grønland, og tre er på vej dette forår - og lige som mange andre i tiden fokuserer de især på den globale opvarmning og det internationale kapløb om råstofferne i Arktis. En af forfatterne bag er Mads Peder Nordbo, hvis Nuuk noir-krimi "Pigen uden hud" udkommer til april. Også han følte sig straks inspireret, da han ankom til Grønland:

»Ikke lang tid efter jeg var kommet herop, skrev jeg i min notesbog: ’Fjeldene er mit legeme, tågen er min sjæl, og havet mit blod’. Jeg har før hørt islandske forfattere sige, at de skriver bedst i Island, og jeg forstår det nu, for naturen vokser ind i én på en eller anden måde,« fortæller han i weekendens krimitillæg i Information.

Også krimi- og spændingsforfattere som Rune Stefansson med "Den sidste olie", Hans Jakob Helms "Hvis du fløjter efter nordlyset" og Robert Zola Christensen med "Is i blodet" er blot nogle af dem, der de seneste år har interesseret sig for Grønlands klima og internationale geopolitiske konflikter om råstoffer i undergrunden.

 

Identitet, seksualitet og social virkelighed hos ungdommen

Mens omverdenen koncentrerer sig om Grønlands storslåede og potentielt råstofholdige natur, fylder en anden vild natur - nemlig den indre - hos de yngre grønlandske forfattere. Langsomt er de nemlig begyndt at bryde tabuerne omkring de sociale problemer i landet.

Den unge grønlandske forfatter Sørine Steenholdt skildrer i novellesamlingen ”Zombieland” skyggesiderne af det grønlandske samfund og den sociale virkelighed. Sammen med Niviaq Korneliussens ”Homo sapienne” byder den yngre grønlandske litteratur på helt andre motiver end på den fascination af naturen, som hidtil har domineret i de litterære fremstillinger, f.eks. med Jørn Riels sagaberetninger.

Det traditionelle romantiserede billede af den grønlandske natur og grønlænderne som et oprindeligt naturfolk tegnes over med sætninger som: "Hold op med al den selvmedlidenhed, for det er ikke synd for dig. Enough of that post-colonial piece of shit." Ordene falder fra en ung mand, der er vred på sig selv og på den floromvundne nationalfølelse. Iben Mondrup, der bl.a. har skrevet romanen "Ved slusen", har tidligere beskrevet nybruddet til Politiken:

»De interesserer sig for deres egen virkelighed, deres egen ungdomskultur i byerne, og hvad der foregår mellem dem og hinanden. Og så interesserer de sig faktisk også for de sociale problematikker, som ellers er så forkætrede, f.eks. druk og vold.«

Hvad end du vælger en af de kølige krimier om klimakonflikter eller nogle af de nye grønlandske stemmer, skjuler der sig uforglemmelige historier i det grønlandske urfjeld. Herunder finder du en række lydbøger, mens resten af de omtalte titler kan findes som ebog.

Rigtig god fornøjelse!

Tags
Materialer