Alice i Eventyrland

Af Anonym (ikke efterprøvet)
24.01.17
Husker du Alice? Originalversionen kan sagtens læses af et voksent publikum.

Måske har du set Alice i Disneys tegnefilmsudgave - eller måske i Tim Burtons opdaterede versioner, hvor Alice som vokse vender tilbage til det gakkede fantasiland?

Det er værd at tage turen igen. Udover filmene findes der utallige genfortællinger over Lewis Carrolls originaludgave fra 1865. Originalversionen kan sagtens tåle at blive læst af et voksent publikum.

Alice sidder ved flodbredden, mens hendes storesøster læser en kedelig historiebog for hende. Pludselig får hun øje på den hvide kanin, der tydeligvis er ved at komme for sent. Hun skynder sig efter ham og falder ned gennem et hul i et træ og ind i det eventyrlige univers, hvor dyr og blomster kan tale, spillekort er levende og kålorme ryger pibe.

Noget af det helt særlige ved Alice i Eventyrland er Carrolls leg med sprog og logik. I den forstand minder Alice i Eventyrland lidt om Peter Plys, som ofte tager alting helt bogstaveligt og vender tingene på hovedet.

Et andet fascinerende træk i romanen er tematiseringen af størrelse. Gennem bogen skifter Alice størrelse mange gange og får derved lejlighed til at opleve verden fra mange forskellige perspektiver. Et nyt perspektiv – det får man bestemt under læsningen af Alice i Eventyrland. Og så er værket fantastisk finurligt og sjovt.

Materialer