Artemis – mere end blot en gudinde

Er man velbevandret i græske sagn og myter, så genkender man navnet Artemis, og ved måske også, at hun er tvillingesøster til solguden Apollo og gudinde for blandt andet Månen.

Af samme grund, så er Artemis også navnet på NASAs nye månemission, hvor det er tiltænkt, at mennesket skal vende tilbage til Månens overflade i 2024 efter næsten 50 års fravær. På længere sigt er det meningen, at Artemis-programmet skal føre til en bemandet månebase og en ny rumstation, der skal servicere månebasen. Det er med andre ord enhver science fiction-elskers drøm, der synes på vej til at gå i opfyldelse.

Tanken om mennesker på Månen er dog på ingen måde ny.

Månen, gudinden og tanken om at rejse ud i verdensrummet har det til fælles, at de har inspireret kunstnere og især forfattere i hundrede af år. F.eks. skrev biskop Francis Godwin helt tilbage i 1638 'The Man in the Moone or A Discourse of a Voyage Thither by Domingo Gonsales', hvor en flok gæs bringer en skibbruden spansk sømand til Månen. Den gode biskop var og er et fremragende eksempel på, hvordan vi gennem tiden har ladet os inspirere af himmellegemer og ladet vores litterære fantasi løbe frit.

Forfattere som eksempelvis Jules Verne, H.G. Wells og Andy Weir har siden hen grebet den stafet, og med flair og fantasi sluppet mennesket løs på Månen. Sidstnævnte endda med en roman opkaldt efter månegudinden selv.

Men det er ikke kun skønlitterære forfattere, der med Månen som muse har skrevet om vor satellit og hvordan vi på mere eller mindre fantasifuld vis kommer derop. Der er også skrevet mange spændende beretninger om månens tilblivelse, natur og selvfølgelig om de mennesker, der var med til at skabe rumprogrammet og give den indtil nu ret snævre gruppe mænd mulighed for at tage et lille, men alligevel stort skridt på et andet himmellegeme.

Læs mere selv

Nedenfor er 10 titler, der giver et indblik i gudinden Artemis, men fremfor alt menneskets opfattelse af og vej til Månen.

God læselyst.

Skrevet af Jan M. Johansen v. KøgeBibliotekerne

Artemis, gudinde for den vilde natur, såvel for jagt som for beskyttelse af dyrene.
22.04.20