Dorte anbefaler 3 romaner med handlekraftige kvinder i centrum

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.02.21
Her handler det om at tilkæmpe sig en plads og finde sin rette hylde på de præmisser, som man nu én gang er givet.

 

Karen

Jeg vil gerne slå et slag for denne fine roman fra 2019. Normalt hører man om den rige onkel fra Amerika. Det er sjældent, at den almindelige udvandrer, som der vel er flest af, kommer til orde.

Men det lykkes faktisk rigtig godt med Karen, som hverken bliver millionær eller går til grunde. Hun forlader alt i det gamle land og kaster sig med stor livsappetit ud i Amerikas mange muligheder. Hun lærer at kæmpe for kvinders rettigheder, og vi får endda Jacob Riis (Jacob August Riis var en dansk-amerikansk journalist, social reformator, fotograf og foredragsholder) på scenen.

Karen vælger nemlig at blive i New York, og på den måde kan den enorme fattigdom og udnyttelse også skildres. Er man til slægtsromaner, er denne roman bestemt værd at læse.

 

Biavlerens datter

Det er dejligt, at Montefiores bøger bliver oversat til dansk. Som hos Morton og Riley følger man her Grace Hamblin og hendes datter Trixie i to tidsspor i henholdsvis 1932 og 1973.

De 2 kvinders kærlighedshistorier er sammenfaldende på nogle punkter, og Montefiore fletter elegant ud og ind fra 70`ernes vilde ungdomsliv til 30´ernes stigende bekymring for udsigten til en ny krig.

Der er nogle helt vidunderlige beskrivelser af naturen og arbejdet med biavl. Personerne bliver fulgt til dørs, så man får alle sløjferne fint bundet, og igen en slutning som drejede i en uventet retning. Jeg vil varmt anbefale den.

 

Vinterbryllup

Familien White fra Oxford er vant til, at det eneste hvide ved julen er deres efternavn. En skøn indledning - og nej, det handler mindst om julen og mere om alle de forviklinger, som mennesker kan skabe for hinanden i misforstået beskyttelsestrang.

Kulissen er vinterparadiset Aspen i Colorado, hvor der er masser af sne og lækre træhytter. Men inden alt dette kan nydes, er der lige et par ting, der skal ryddes op i. Vi følger de 3 kvinder i familien White på skift, og det fungerer fint.

Jeg morede mig undervejs, men jeg synes også, at de alvorlige ting fungerede godt. Så kan man overleve lidt julehentydninger, er denne rigtig god at læse.

Materialer