Dorte anbefaler Abelone på Bangsbo

Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.07.17
En god bog til dig der elsker slægtsromaner

I romanen er man i 1890´ernes Nordjylland. Gennem familiefortællinger om hans oldemors oplevelser på Bangsbo har Haller skabt en forrygende fortælling om livet på godset Bangsbo. Abelone kommer fra en fattig husmandsfamilie, men nægter at følge den udstukne vej. I stedet får hun skaffet sig ind som stuepige på godset, og får her mulighed for gennem de mange besøgende at mærke suset fra verden udenfor husmandsstedet.

De store forfattere som Gustav Wied og Herman Bang har sammen med andre af samtidens store kunstnere fundet en fredelig plet på Bangsbo, og her leves livet for fuld udblæsning med affærer og intriger både oppe hos herskabet og nede hos tjenestefolkene tilføjet lidt spøgeri.

Hvis man er til slægtsromaner, kan denne være et godt bud. Man rives med fra start af den drømmende Abelone, som ikke rigtig passer ind og er lidt aparte. Min far på 93 og jeg læste om kap i hver sit eksemplar, og vi var enige om, at Bent Haller havde fulgt romanen ordentlig til ende. Vi vil begge give den vores varmeste anbefaling.

 

Materialer