Bogslabberas
Bogslabberas

Dortes anbefalinger fra bogslabberas

29.05.17
6 gode romaner og en tur gennem Danmarks historie sammen med Dronning Margrethe

 

Et spor af Safran af Rosanna Ley

Jeg anede ikke, at man har dyrket safran i England. Men efter at have læst denne bog er jeg blevet en del klogere på både safran og Marokko, især madlavningen. Man følger 2 spor, et nutidigt fra ca. 2013 samt et fra 1977. Via den fantastiske natur, historiske oplysninger og bygningerne i Marokko foldes historien ud, Nell og Amy er hovedpersonerne, som møder den overvældende kraft fra safran på et madlavningskursus i Marrakesh, og sammen udforsker de Marokko. Amy ønsker at optrevle sin families historie, og Nell vil gerne lære mere om safran. Efter kurset tager de en afstikker for at finde deres eget spor af safran, rejsen bringer de to tæt sammen. Rejsen er en medvirkende årsag til, at både Nell og Amy finder deres vej i livet. Jeg kom til at tænke på Læserne i Broken Wheel anbefaler af Katarina Bivald og Næste stop Rosengädda af Emma Hamberg. Her skal hovedpersonerne også udenfor den lille trygge plet for at kunne komme videre, og måske skifte spor. Har man læst Morton og Riley, vil man blive begejstret for denne.

 

Kvinderne fra Thy af Maria Helleberg

Maria Helleberg er kendt og elsket for sine historiske romaner. Nu har hun taget fat på sin egen slægt, og her er nok at fortælle om både oldemoren Mariane og hendes mormor Marie Dusine. En del er fakta, som at Mariane var selvudlært jordemor, andet er fiktion. På fin vis fletter Helleberg tingene sammen til en smuk fortælling om de stærke kvinder, som i tavshed sled og slæbte for at holde sammen på hjemmet i 1800-tallet og ind i det nye århundrede. Hvordan man som mand kunne skalte og valte med kvindernes skæbne, uden at de kunne gøre noget. Men så alligevel de små oprør, som gjorde tilværelse lidt mere udholdelig. Man hører om den stærke tro, som forpester livet for mange, da man enten er med eller helt udenfor. Om drikkeriet, som jager folk fra hus og hjem. En slægtsroman af de gode, som varmt kan anbefales.

 

Forsvar for Martha af Linda Lassen

Endelig en slægtsroman med tryk på slægt. Forfatteren fortæller, at hun altid gerne har villet skrive en roman om alle de Martha´er, der slider og slæber for at holde skruen i vandet. I modsætning til Maria`erne, der lever af åndelig føde, som i fortællingen fra Bibelen, hvor Maria sidder for Jesu fødder, mens Martha er i køkkenet. Her følger vi Marthas livshistorie, fra hun som ung og nyforelsket i Andreas flytter ind på en ganske lille gård i Espe på Fyn. Der står gårdmand i folkeregisteret, og det betyder meget for den uægtefødte Martha. Efterhånden som børnene kommer, drukner hun i hverdagens slid, og magter ikke som veninden Lily, at tage del i samfundsdebatten. Det hårde slid går også ud over børnene, der fra små må deltage i arbejdet på gården. Kærtegn er der hverken tid eller overskud til. Lussingerne sidder løst, når afmagten tager over. Som sidegrene følger man børnenes liv, heller ikke de får mange chancer. Det er stadig et fåtal af de mindrebemidledes børn, der får en højere uddannelse, og det kræver en næsten umenneskelig viljestyrke at gennemføre. Jeg kan varmt anbefale den.

 

Der vokser et træ i Mostamägg af Britt Karin Larsen

Jeg blev glad, da jeg så, der var kommet en ny slægtsroman, og især at der så er 7 bind, som strækker sig fra 1800-tallet op til vore dage. Britt Karin Larsen er selv af skovfinneslægt, og det fornemmer man klart i bogen. Hun skriver ømt om disse udstødte, som foragtes for deres hekseri og røghytter kort sagt hele deres levevis. Men ud af denne foragt vokser en trods til at overleve på skovfinnernes egne præmisser i Finnskogen. De lever i pagt med naturen, og respekterer og tilbeder den. Det er en barsk fortælling med en del finske ord. Men det afhjælpes af en ordliste bagest i bogen. De første, vi møder, er Lina og Taneli, som forsøger at bygge en ny tilværelse op. Ud og ind mellem disse 2 flettes andre skæbner ind, blandt andet præsten og krofatters datter Lisa. Første bind tegner en lovende start på serien og kan varmt anbefales.

 

En bedragers dagbog af Lone Mikkelsen

Jeanne Barets dagbog fra 2. februar 1769 til 29. april 1807 giver et lavmælt indblik i kvindens rolle i Frankrig. Romanen er skrevet ud fra en virkelig hændelse I dagbogform tegnes et portræt af en kvinde, der trodser alle regler og normer for at følge sin elsker. Blandt andet forklæder hun sig som mand, selvom overtroen forbyder kvinder adgang på et skib. Jeanne/Jean fortæller om livet om bord, ensomhed, sult og slidsomme dage. Trods angsten for opdagelse fortsætter hun med at hjælpe botanikeren Philibert Commerson med at indsamle og beskrive planter. Efter 4 års sejlads strander Jeanne på Île de Bourbon, og senere Île de France. Først i 1774 lykkes det hende som hustru til en sergent at vende tilbage til Frankrig. Her lever hun sine sidste år af en lille pension fra staten som tak for sin hjælp til Commerson. Når man først har vænnet sig til dagbogsformen, er det spændende læsning. Det er interessant at se mændenes ellers lukkede verden med en kvindes øjne.

 

Næste stop Rosengädda af Emma Hamberg

Her møder vi Bror, 13 årig frankofil teenager, Tessan, der arbejder i en grillbar og søger tilflugt i sit garderobeskab, når verden er for meget. Samt Jane, der bor i Stockholm, og har specialiseret sig i at tage sig af sårede dyr og mennesker. Disse tre skæbner flettes sammen, lærer af hinanden og bliver langsomt i stand til at stå på egne ben. Selvom det er Chicklit, er det en bog, alle kan læse og få noget ud af. Husk at man ikke skal være sulten, mens man læser bogen, der er rigtig mange lækre madopskrifter, beskrevet ned til mindste detalje.

 

De dybeste rødder af Thomas Larsen

En imponerende Tour de force gennem Danmarks historie. Dronningen har om nogen styr på årstal og geografi. Thomas Larsen har 4 hovedoverskrifter: Rødder, På vej, Skiftetid og Danskernes Dronning, under dem får man i små glimt dels dronningens erindringer dels sat ind i en større sammenhæng. Tilsammen efterlod det mig en hel del klogere, selvom jeg selvfølgelig kunne huske mange af tingene. Men med dronningens personlige kommentarer kommer man lige det spadestik dybere, der gør, at man kan se en helt anden vinkel på en begivenhed. Blandt andet varede det længe, før Dronningen lærte geografien fra landsiden, de kom jo altid sejlende med Dannebrog og altså fra vandsiden. Dronningen fremhæver også de konger, som var med til at sikre en fredelig overgang fra kongemagt til folkestyre i tider, som var præget af opbrud og opgør. Selvom det er faglitteratur, kan man sagtens komme gennem denne 404 siders lange beretning. Dels er der mange fine fotos, dels er det en klar og tydelig tekst. Absolut anbefalelsesværdig.

 

Materialer