Foto: Kristina Flour

Hemmeligheder

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.05.21
Vi mennesker har ofte svært ved at se bag facaden på et andet menneske - også selv om det er ens nærmeste. Derfor kan de enkeltes valg virke ubegribelige, medmindre man som her får mulighed for at komme lidt længere om bag facaden. Disse bøger handler om både sorg og opofrelse, men også livsglæde på trods.

Anbefalet af bibliotekar Dorte Raae Sørensen

 

Familie for begyndere

Hvis man ikke ved noget om, hvordan teenagere er skruet sammen, når de er under ombygning mentalt, så ved man det i hvert fald efter endt læsning. Men der er så meget mere. Flora og Jack nærmer sig langsomt hinanden, men med Jacks teenagerdatter Izzy på 17 og lillesøsteren Molly på 7 er det mere end vanskeligt at blive kærester. Så titlen er faktisk ganske rammende for indholdet. Alle skal lære at være en familie på en ny måde. Det er en indfølende bog om svære emner som at miste sin mor og turde lukke nye personer ind i sit liv. God fornøjelse.

 

I egetræets skygge

Skilsmisser er altid svære, men via dagbogsnoterne får man langsomt en større viden om baggrunden for Esthers skilsmisse. Det er en bog, der kryber ind under huden. Man bliver grebet af den enkle fortælling, som handler om at gribe livet, mens man kan. At se det store i det små. Esthers vej tilbage til livet går via Rut, som er en livsklog gammel dame. Hun får langsomt trukket Esther ud af sin skal. Men også Rut har sine hemmeligheder, som Esther spontant sætter sig for at løse. Det giver en meget fin slutning, som jeg ikke lige havde set komme.

 

Den hemmelige arv

I denne roman fortsætter Lester som i Den franske fotograf med at trække de glemte kvindelige helte fra 2. Verdenskrig frem. Her er det piloter og SOE, de kvindelige agenter, som ikke var registreret som spioner og derfor ikke omfattet af Haag konventionen. Det betød, at der gik et år efter D-dag i 1944, før koncentrationslejren Ravensbrück blev opdaget, fordi ingen savnede de 100 agenter i Storbritannien. Her er 3 tidsspor at følge, 1939 og gennem krigen, 1947 og 2012.

Det er en medrivende og tragisk fortælling om mod og opofrelse, som flettes elegant sammen med nutiden. Forfatteren har også denne gang lavet en grundig research og bruger blandt andet de bemærkninger, som kvinderne måtte lægge ører til som kvindelige piloter. Det står der en del om i efterskriften, som giver en bedre forståelse for kvindernes situation under krigen. Har man læst Den franske fotograf, er denne bestemt også værd at læse.

Materialer