Grøntsagsret foto Julia Joppien Unsplash

Spis skrællen – og dyrk din grøntsag på ny

21.02.22
Udnyt potentialerne i de rester, der tit ender i grøntsagsaffaldsspanden.

I de seneste år er der kommet stor opmærksomhed på det vigtige i at begrænse madspild for jordklodens og klimaets skyld.

Hvis du vil skrue ekstra ned for affaldsmængden – og op for spændende og nytænkende indslag på menuen – så tag et kig i grøntsagsresternes verden.

Skræl, rodstokke og smårødder kan blive til enten lækre retter eller vokse op til nye planter, der kan gøre dit madforbrug endnu mere cirkulært og sjovt.

Skræl er ikke skrald

Kogebogen ’Skræl er ikke skrald’ tager fat på de grønne resters oversete muligheder som ingredienser.

Broccolistokke kan blive til indbydende grøntsagsfrikadeller. Blomkålsblade og gulerodsskræller giver lækre, fugtige brød.

Mange slags skræl og skaller egner sig desuden fantastisk til syltning. Sylter du skallen af en vandmelon, er der både lækkert indhold til salaten og et smagsrigt alternativ til olie/eddike-dressingen.

I februar, marts og april sætter KøgeBibliotekerne ekstra fokus på bæredygtighed, naturoplevelser og alt det, vi kan gøre i fællesskab og hver især. Læs mere her.

Gendyrkning i vindueskarmen

Tit er grøntsager slet ikke færdige med at vokse, når vi smider dem ud.

Stubben fra en spidskål kan gendyrkes og give en sprød og smagfuld form for pluksalat. At gendyrke kål kræver dog lidt tålmodighed, for kål er en langsom vækst.

Skal det gå stærkt, er forårsløg en oplagt kandidat. Dem kan man næsten se vokse, særligt i sommerhalvåret, og så er de minimalt pladskrævende og kan let gendyrkes i en lille urtepotte i en vindueskarm.

Alt det kan du læse meget mere om i ’Gendyrk’ af Persille Ingerslev, som giver masser af inspiration til gendyrkning af alt fra ananas til ærter.

Flere grønne madtips

I kogebøgerne herunder er der endnu flere idéer til optimal udnyttelse af maden - og til grønne lækkerier på middagsbordet.

Materialer