Grøntsagsret foto Julia Joppien Unsplash

Spis skrællen – og dyrk roden på ny

20.04.23
Skræl, rodstokke og smårødder kan gøre dit madforbrug endnu mere cirkulært og sjovt.

Vi ved det godt: Det er vigtigt at begrænse madspild for jordklodens og klimaets skyld. Men vidste du også, at det kan blive til rigtigt lækre retter?

Hvis du vil skrue ekstra ned for affaldsmængden – og op for spændende og nytænkende indslag på menuen – så kast et blik på grøntsagsresternes verden.

Skræl er ikke skrald

Kogebogen Skræl er ikke skrald tager fat på de grønne resters oversete muligheder som ingredienser.

Broccolistokke kan blive til indbydende grøntsagsfrikadeller. Blomkålsblade og gulerodsskræller giver lækre, fugtige brød.

Mange slags skræl og skaller egner sig desuden fantastisk til syltning. Sylter du skallen af en vandmelon, er der både lækkert indhold til salaten og et smagsrigt alternativ til olie/eddike-dressingen.

Gendyrk i vindueskarmen

Tit er grøntsager slet ikke færdige med at vokse, når vi smider dem ud.

Stubben fra en spidskål kan gendyrkes og give en sprød og smagfuld form for pluksalat. At gendyrke kål kræver dog lidt tålmodighed, for kål er en langsom vækst.

Skal det gå stærkt, er forårsløg en oplagt kandidat. Dem kan man næsten se vokse, særligt i sommerhalvåret, og så er de minimalt pladskrævende og kan let gendyrkes i en lille urtepotte i en vindueskarm.

Alt det kan du læse meget mere om i Gendyrk af Persille Ingerslev, som giver masser af inspiration til gendyrkning af alt fra ananas til ærter.

Flere grønne madtips

I kogebøgerne herunder er der endnu flere idéer til optimal udnyttelse af maden - og til grønne lækkerier på middagsbordet.

Materialer