Skønlitteratur

Opblomstring af Orwell

Roserne og kvinderne tager scenen i nye bøger med spændende vinkler på George Orwell og hans forfatterskab.

Af Anya Poulsen

Graphic novel om George Orwell foran bogreol

George Orwell har været konstant relevant, lige siden han udgav sine bøger i første halvdel af det 20. århundrede.

Med romanen 1984 skabte han en uhyggelig vision af et gennemkontrolleret overvågningssamfund, hvor Big Brother holder øje med alle, og hvor tankeforbrydelser straffes med døden.

Orwell selv, der døde af tuberkulose i 1950, var gennem hele sit virke en utrættelig forsvarer af frihed og anfægter af social uretfærdighed.

Hans navn er med tiden blevet et tillægsord i sig selv, hvor 'orwellsk' nu kan betegne noget, der minder om overvågningsregimets værktøjer i 1984, eller hvor sprog manipuleres til gavn for totalitære magthavere. Begrebet ’newspeak’ kommer fra 1984, hvor det er et reduceret sprog, designet til at begrænse menneskers muligheder for kritisk tænkning.

Roserne, bipersonen og hustruen

Men kan en så politisk indigneret person som George Orwell også være optaget af naturens organiske liv og skønhed? Og hvordan giver det i så fald mening?

Den amerikanske debattør Rebecca Solnit, som i en helt anden kontekst er ophavskvinden til begrebet 'mansplaining', har for nylig udgivet det vidtfavnende essay Orwells roser, hvor hun tager afsæt i George Orwells måske overraskende interesse for havearbejde og funderer over, hvordan noget så umiddelbart ”æstetisk og unyttigt” som rosenglæde kan være en politisk handling - hvordan det smukke og kunstneriske i livet kan være en måde at ruste sig mod politisk indoktrinering og totalitarisme på.

På skønlitteraturens side har Sandra Newman udgivet den feministiske roman Julia. I1984 er Julia den sanselige unge kvinde, som hovedpersonen Winston Smith har en strengt forbudt erotisk affære med, og som han på et tidspunkt bebrejder for kun at være rebel fra livet af og ned. I Sandra Newmans roman får Julia lov til at stå i centrum for sin egen fortælling. 

Og i 99.4-afdelingen (biografier) lader Anna Funder i bogen Wifedom George Orwells kone Eileen O'Shaughnessy træde frem fra sin berømte mands skygge.

Alle bøgerne kan hver især varmt anbefales - og det samme kan George Orwells egne udgivelser såvel som bøger om ham. Han var en af de helt store tænkere i nyere tid, og hans skrifter er stadig yderst relevante og lærerige. Nogle gange på grum og uhyggelig vis.