DNA og fossiler udvider vores stamtræ - livestreamet fra Århus Universitet

Tags
Livestreaming- Dato
- Tid
- 19:00 - 21:00
- Pris
- Tilmelding åbner 30/9: Gratis
- Bibliotek
- Borup Bibliotek
- Adresse
-
Parkvej 2
4140 Borup
Danmark
Med:
- Mikkel Heide Schierup, professor i bioinformatik ved Center for Bioinformatik, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.
- Felix Riede, professor i arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund og Institut for Biologi, Aarhus Universitet.
Vores viden om menneskets evolution har været i rivende udvikling i de seneste år. Takket være nye fossilfund, store landvindinger i genetiklaboratoriet, nye beregninger af fortidens klima og finurlige arkæologiske analyser har vi nu en bedre forståelse af menneskets evolution og mangfoldighed end for blot få år siden. Det har medført, at vores stamtræ for arten ‘mennesket’ er blevet endnu mere forgrenet med mange nyfundne menneskearter. Flere af disse arter har endda overlevet indtil ret for nyligt, evolutionært set.
Genetiske undersøgelser af forhistorisk DNA fortæller os, hvilke af de tidligere menneskearter, der med sikkerhed mødte hinanden, mens arkæologien fortæller os om, hvad de foretog sig.
Storslåede og nogle gange mislykkede migrationer bragte mennesket kloden rundt i takt med, at klimaet ændrede sig, og til tider voldsomme begivenheder tvang dem på flugt. Afgørende teknologiske innovationer gjorde det muligt for nogle menneskearter at udforske helt nye himmelstrøg og fra omkring 30.000 år siden var der blot én art af mennesker tilbage – os.


Naturvidenskab på lærred
Aarhus Universitet livestreamer forelæsningen direkte til mere end 350 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Kom tæt på de nyeste opdagelser indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, og man bliver udfordret, men alle kan være med uanset faglige forudsætninger.
Støttet af Carlsbergfondet.
Foredraget begynder kl. 18.55 med velkomst. Vi anbefaler, at I kommer senest 18.45.
Billetsalg åbnes ca. 1. mdr. før foredraget