Forædlingen af mennesket, før og nu - livestreamet fra Århus Universitet

I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests nye etiske dilemmaer.
Dato
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Tilmelding åbner 23/9: Gratis
Bibliotek
Køge Bibliotek
Adresse

Kirkestræde 18
4600 Køge
Danmark

Med Tobias Wang, professor i zoofysiologi ved Institut for Biologi, Aarhus Universitet. 

 

Er det et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?”  

Dette spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af, hvor vigtig selektion har været for evolutionen – altså udvælgelse af de individer, der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove. Hør om, hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. 

 

Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?”  

 

Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests som f.eks. fosterdiagnostik skaber vigtige etiske dilemmaer. Flere og flere af os vil stifte bekendtskab med disse spørgsmål, f.eks. når vi bliver syge, når vi er pårørende og når vi får børn - eller fravælger at få dem.  

 

Foredraget henvender sig til alle med interesse for historie, bioteknologi, etik, biologi og moderne samfundsforhold. Dette er en opdateret udgave af et foredrag fra efteråret 2019. 

 

 

Foto: Brian Rasmussen

Naturvidenskab på lærred  

Aarhus Universitet livestreamer forelæsningen direkte til mere end 350 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Kom tæt på de nyeste opdagelser indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, og man bliver udfordret, men alle kan være med uanset faglige forudsætninger.   

 Støttet af Carlsbergfondet.  

Foredraget begynder kl. 18.55 med velkomst. Vi anbefaler, at I kommer senest 18.45.   

Billetsalg åbnes ca. 1. mdr. før foredraget.