Kan vi finde liv udenfor Jorden? Livestreamet fra Århus Universitet

Liv, som vi kender det, kræver flydende vand, energi og de komplekse organiske molekyler, som udgør livets byggesten – byggesten, som måske er kommet fra rummet. Men hvad er liv? Kan det opstå under andre betingelser? Kan vi mon finde liv uden for Jorden?
Dato
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Tilmelding åbner 14/10: Gratis
Sted
Køge Nord Sportscenter
Adresse

Skolevej 7
4600 Køge
Danmark

Med: 

  • Liv Hornekær, professor i astrokemi ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.
  • Kai Finster, professor i mikrobiologi ved Institut for Biologi, Aarhus Universitet. 

Er vi alene i universet?" er et af menneskehedens mest grundlæggende og dragende spørgsmål. I dag er det ikke længere kun et filosofisk tankeeksperiment. Forskere undersøger aktivt spørgsmålet i laboratorierne og med avancerede instrumenter. Men hvad er liv egentlig? Hvordan opstår det? Hvordan kan vi genkende det på en fjern planet? 

 

Liv, som vi kender det på Jorden, kræver flydende vand, energi og de komplekse organiske molekyler som udgør livets byggesten. Når vi leder efter liv andre steder i universet, tager vi derfor udgangspunkt i netop disse betingelser.Når det kommer til livets molekylære byggesten, har forskningen gjort store fremskridt. Vi har nemlig fundet nogle af byggestenene på kometer og har vist, at de kan dannes selv under de meget lave temperaturer og tryk, der findes i de interstellare støv- og molekyle-skyer, hvor nye stjerner og planeter fødes. Herfra kan de blive leveret til overfladen og atmosfæren af nydannede planeter via fx meteoritter. 

Forsøg, som begyndte i 1950’ernes kemi-laboratorier, har desuden vist, at byggestenene måske også kan dannes i Jordens atmosfære og samles i havene – i det vi kalder "ursuppen". På den unge Jord har disse byggesten samlet sig til de første primitive celler. Måske kan det samme også ske på andre planeter? 

 

Vi skal også høre om Mars og planeter udenfor vores solsystem, såkaldte exoplaneter, og om de kan være hjemsted for hidtil ukendte livsformer. Nogle exoplaneter kan have lignende livsbetingelser som på Jorden, f.eks. som de isdækkede måner Europa og Enceladus, der rummer skjulte oceaner, hvor liv måske trives.  

Liv Hornekær. Foto: Århus Universitet
Kai Finster. Foto: Århus Universitet

Naturvidenskab på lærred  

Aarhus Universitet livestreamer forelæsningen direkte til mere end 350 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Kom tæt på de nyeste opdagelser indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, og man bliver udfordret, men alle kan være med uanset faglige forudsætninger.   
  
Støttet af Carlsbergfondet.  

Foredraget begynder kl. 18.55 med velkomst. Vi anbefaler, at I kommer senest 18.45.   

Billetsalg åbnes ca. 1. mdr. før foredraget.