Tove Ditlevsen. Foto: Gyldendals Billedbibliotek

Tove Ditlevsen - aktuel på film, i ny bog og et kommende arrangement

03.07.23
Måske har du været i biografen og se ’Toves værelse’? Hos os kan du låne romanen, som den er baseret på. Og til september er der musikarrangement om Tove Ditlevsen på Borup Bibliotek.

I øjeblikket kan filmen Toves værelse opleves i biograferne med Paprika Steen i rollen som Tove Ditlevsen og Lars Brygmann som Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen, der var Tove Ditlevsens fjerde ægtemand.

Filmens skildring af deres konfliktfyldte ægteskab er hentet i bogen Vilhelms værelse, som var Tove Ditlevsens sidste roman og udkom i 1975, året før hendes død.

Vilhelms værelse er delvist selvbiografisk og handler om forfatteren Lise Mundus og hendes psykiske opløsning, efter at hun er blevet forladt af sin mand Vilhelm.

Tove Ditlevsen veksler i bogen mellem at skrive om Lise Mundus set udefra i tredjeperson og som jegfortæller. Det er en kraftfuld måde at signalere splittelse på og har en skæbnesvanger klang, når Ditlevsen i romanens begyndelse skriver:

”Jeg vil skrive en bog om Vilhelms værelse og om de begivenheder, der fandt sted i det eller udgik fra det; dem der førte til Lises død, som jeg kun har overlevet for at kunne skrive hendes og Vilhelms historie ned. Nogen anden mening har min tilværelse ikke.”

Hvis du vil læse Vilhelms værelse, kan du reservere bogen hos os. Du kan også låne den i digitalt format på eReolen, hvor den findes som både ebog og lydbog.

Smertelig samtidighed

I en form for smertelig samtidighed er der lige udkommet en ny bog om Tove Ditlevsen og hendes datter Helle Munk, der belyser en anden mørk side af ægteskabet mellem Tove Ditlevsen og Victor Andreasen.

Bogen Tove Ditlevsen var min mormor med undertitlen "en familiehistorie om skam, skæbne og tilgivelse" er skrevet af Lise Munk Thygesen, der er datter af Helle Munk og altså barnebarn til Tove Ditlevsen.

Efter sin mors død fandt Lise Munk Thygesen en række ringbind blandt moderens efterladte ejendele. Et af disse ringbind var navngivet "Hemmeligheder", og ifølge bogen afdækker mappens indhold, at Victor Andreasen i årevis begik overgreb mod sin steddatter.

Tove Ditlevsen var min mormor kan du reservere her

Digt- og musikaften på Borup Bibliotek

Den 25. september er et udvalg af Tove Ditlevsens stærke digte centrum for en musik- og forfatteraften på Borup Bibliotek.

Komponisten Jesper Gottlieb har i bogen Rundt om Tove arbejdet med at skabe musik til 20 af Tove Ditlevsens digte fra perioden 1939-61. På aftenen fortæller han om bogen, giver eksempler på musikken og beretter om Tove Ditlevsens turbulente liv.

Læs mere om arrangementet

Materialer