Læs mere om ringborgene i artikler fra biblioteksbasen. Grafik: Midjourney / AI

UNESCO-verdensarv: Vil du vide mere om ringborgene?

18.09.23
Borgring og de fire andre danske ringborge bliver UNESCO-verdensarv. Hvis du vil vide mere om ringborgene fra vikingetiden, kan du finde masser af spændende artikler via bibliotekets hjemmeside.

En af de seneste dages store nyheder har været, at de fem vikingetids-ringborge rundt om i Danmark - Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg ved Slagelse og selvfølgelig Borgring her i Køge - kommer på UNESCOs verdensarvsliste.

Det blev vedtaget af UNESCOs Verdensarvskomité den 17. september.

Borgring blev opdaget i 2014

De fem borganlæg stammer fra Harald Blåtands tid.

Borgring her i Køge er den seneste ringborg, der er blevet identificeret. I 2014 kunne arkæologerne Søren Sindbæk og Nanna Holm slå fast, at det vitterligt var et gammelt vikingebygningsværk, der gemte sig på marken ved Lellinge.

Den første ringborg, der blev opdaget, var Trelleborg ved Slagelse. Det skete ved et tilfælde i 1933, da den lokale motorcykelklub ønskede at køre løb på volden. Inden tilladelsen kunne gives, blev stedet undersøgt af arkæologer, og det stod hurtigt klart, at anlægget var noget helt særligt, og at motorcyklisterne måtte finde en anden lokation til deres løb.

Læs mere i artikler via køgebib.dk

Hvis du har lyst til at læse mere om ringborgene, kan du finde masser af viden og informationer om dem via artikler i bibliotekets database.

Se fx her, hvad en søgning på 'ringborge' giver

Du kan også få et godt overblik over de fem ringborges historie og karakteristika i denne artikel på Vikingeskibsmuseets hjemmeside.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt udtaler til dr.dk, at optagelsen på Verdensarvslisten vil give stærkt øget interesse for ringborgene fremover, både fra danske besøgende og fra turister fra udlandet.

Materialer