Moderne højtlæsning

26.02.15
Højtlæsning har betydning for småbørns mentale udvikling. Børnebibliotekar Pia Knudsen giver her tips til læsning med de ca. 2-4-årige.

Alting kan begynde, fra vi er helt små børn! Små børn kan for eksempel opleve og forstå, hvad gode venner er – de har selv prøvet at være uden for en leg. Og de mærker klart, når noget er sjovt – ligesom et billede af et barn med en tåre på kinden kan studeres i meget lang tid. At studere billeder og på den måde sammen gå på opdagelse giver anledning til megen snak og pjank.

Vores erfaring er, at de små børn vil have bøger, hvor de selv ”gør noget”, og hvor de kan kende sig selv i bogens indhold. Og heldigvis rummer moderne billedbøger mange flere muligheder end dengang far var dreng, og det var moderne med et billede af en gul and på den ene side, et spørgsmål: ”Hvad siger anden?” på den næste – og svaret ”Rap” til slut! Nu gider vi ikke flere bøger om rap-ænder og deres lyd!

Her er Pias anbefalinger:

 

Mimbo Jimbo har det sjovt

Som i den første Mimbo Jimbo-bog starter denne med, at Mimbo Jimbo bygger noget. Helt naturligt kommer børn til at spørge ”Hvad mon det er?” – og så er snakken og fortællingen i gang. Han bygger jo en bil og kører af sted. Men BONK!!!, han kører ind i en kokospalme. Alle børn griner, når de genkender egne uheld, også her. Og der er en del uheld i denne bog….

 

Jeppes kage

Jeppe er lille – kagedåsen er meget stor! Men han klarer at hente og åbne dåsen og fiske en kage frem. Men forgæves: kagen forsvinder i hundens mave, Jeppe river hunden i øret, hunden knurrer, Jeppe bliver bange og GRÆDER! Så kommer mor med pegefingeren: ”FY! IKKE TAGE JEPPES KAGE!”. Sjovt for barnet at sige med knald på: FY! Og pegefingeren kommer helt sikkert også med.

 

Kaj er farlig

Om at være en meget farlig tiger – så farlig at Kaj selv bliver helt bange og græder, da mor tager tigermasken på. Når det lille barn vil høre denne bog igen og igen, opdager I måske, at masken på væggen skifter ansigtsudtryk og også bliver bange.

 

Ib hjælper en and

”Her er en hund, der hedder Ib” er indledningen i alle 8 Ib-bøger. Her redder Ib andemors æg fra den lumske og absolut onde kat. Rasmus Bregnhøis billeder viser alle følelser i denne højdramatiske bog.

 

Lili tæller til 10

Lili kan ikke beslutte sig for sin fødselsdagsgave til Vovvov: 1 tæppe, 2 bamser – eller hvad med 3 pølser! Tallene gennemgåes op til 10 – men det vigtigste ved denne bog er alt det frække og fjollede, Lili og Vovvov gør undervejs! For Lili er præcis så fantasifuld, som dit barn…

 

Ping går tur med hunden

Hvor skørt! En pølse ovenpå Grogs hoved – og på en fiskestang foran Grogs snude. Og sæbebobler fra Peters pibe! Og den lille nummermand på alle siderne? Sammen med de mange, meget mærkelige Storm P-figurer. Her er nok at tale om og grine af på Pings tur gennem byen og hjem igen i den hjemmebyggede vogn. Glæd jer til efterfølgeren, Ping på fisketur.

 

Lillen og kats labyrinter

Find vej gennem byen hen til bageren – eller kravl gennem den underjordiske labyrint ind til de grønne trolde. Labyrinterne er tilpas brede til at små øjne og fingre kan følge dem. Undervejs enten taber Lillen noget eller hun skal samle jordbær til en kage. I må hjælpes ad for at få det hele med.

 

Jeg leder og leder og leder… En findebog

Allerede gennem hullet i bogens omslag er barnet sporet ind på, hvad det handler om: find gummistøvlesøstrene! De er stukket af, ud i natten, fra storebrors overfyldte børneværelse. Vi ledes af den korte tekst gennem mange, meget mærkelige landskaber med et mylder af figurer – som sjovt nok også findes i børneværelset. Eller i andre fortællinger. Her er hygge til mange timer for små og store sammen.

 

Poul og far i svømmehallen

Alle forældre kender til det: vi tager en fridag og skal rigtig HYGGE med barnet – og så ender det hele i skrig og skrål! Det sker bare ikke for Poul og far, for far gider ikke skændes!  På med hjelmen og op på cyklen i frostvejret, selvom drengen kun vil have badebukser og svømmebriller på. Og ind i saunaen som det første, så drengens blå ben kan tø op. Da de skal hjem tager de en taxi….

 

Den store Åh abe! sangbog

En dejlig tyk sangbog, man kan skiftes til at slå op i og vælge (godnat)sang fra. Hver sang har mindst et billede, som kan studeres imens sutten roterer.

 

Læs artiklen:

Professorer: Højtlæsning styrker børns mentale sundhed  (Politken 10. januar 2015)

http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/ECE2505245/professorer-hoejtlaesning-styrker-boerns-mentale-sundhed/

 

Og her kommer et lille citat fra en anden professor om betydningen af højtlæsning:

»At være fælles om fiktion betyder, at man er fælles om mulige virkeligheder, man kan snakke om. Det er formentlig den vigtigste effekt af alle. For det svarer til, at barnet kommer ind i, hvad der er godt og skidt i verden, og hvordan man opfører sig i forskellige situationer« (professor og læseforsker Carsten Elbro).

 

Materialer