Lilas og Shery fra Slave to Sirens, Mellemøstens første kvindelige metalband. Foto: Filmstriben / 'Sirens'

Filmstriben Metal

14.06.23
COPENHELL har lige buldret løs i hovedstaden. Savner du at mærke lydbølgetrykket, så skru op for disse dokumentarer på Filmstriben.

Genrens historie

Serien Metal Evolution fortæller i fire afsnit metalgenrens historie fra de første bands i 1960'erne med tonstung guitarlyd og vild optræden vakte furore med en mere aggressiv, mørk stil end man nogensinde før havde set i rockmusik, og frem til nutidens urskov af undergenrer og massive popularitet.

I serien medvirker bl.a. Black Sabbath, Iron Maiden, Metallica, Slayer og ikke mindst COPENHELL-aktuelle Mötley Crüe.

Oprørske sirener fra Beirut

Et anderledes og spændende blik på metalmusikken, både hvad angår køn og verdenshjørne, får man i dokumentaren Sirens.

Filmen følger Lilas Mayassi og Shery Bechara fra Beirut i Libanon og deres band Slave to Sirens, der er noget så sjældent som et metalband fra Mellemøsten med fem kvinder.

Bandet blev dannet i 2015, da de to grundlæggere mødte hinanden ved en demonstration, og politik har haft stor betydning for bandets kærlighed til thrashmetal-genren og dens tekster. "De handler om undertrykkelse. De udtrykker frustration og tristhed og vrede og smerte. Og de giver stemme til de stemmeløse," har Mayassi sagt i et interview med avisen The Guardian. "Det er oprørets sprog."

Rørende pionerer

Det canadiske band Anvil har eksisteret siden 1978 og stået side om side med helt store metalnavne, men med tiden forsvandt de ud i genrens skygger.

Filmen Anvil - The Story of Anvil følger det aldrende band på en bumplet tour og i familiesammenhæng. Et rørende portræt af kampe og vedholdenhed og en fortælling om drømme, venskab og musikalsk lidenskab. Lemmy fra Motörhead var fan og medvirker i filmen. Det samme gør Slash fra COPENHELL-aktuelle Guns N' Roses.

Materialer