Karin Fossum. Foto: Arild Sønstrød

Mørke krimier af Karin Fossum

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.06.18
Anbefaling af Karins Fossums psykologiske krimier

En af mine yndlingskrimiforfattere er norske Karin Fossum. 

Hun er Norges mørke krimidronning og skriver stilfærdige, intense, psykologiske krimier, og hendes personportrætter er eminente. Hun trænger dybt ned i personernes psyke. Dybere end de fleste andre krimiforfattere. Hendes krimier er dystre og knugende med en lidt melankolsk stemning. Der er meget mørke oppe i Fossums norske univers, og uhyggen breder sig altid.

Kvaliteten er altid i top, og hun bliver bedre og bedre med årene. Hendes lange krimiserie med kriminalkommissær Konrad Sejer er værd at kaste sig over, men absolut også hendes bøger udenfor serien.  Hun skriver korte, stramt fortalte krimier, hvor det overflødige er skåret væk. Det er en stor force i en genre, hvor romanerne tit er alt for lange. Sproget er præcist, enkelt og levende, og krimierne er fortalt i en dyster, lavmælt tone.

Hun skriver om stille eksistenser, og det gør hun overbevisende og med stor indsigt. Hun er optaget af almindelige mennesker, ofte skæve eksistenser eller tabere. Det er de oversete i de små lokalsamfund, der interesserer hende. De presses ud i situationer, de ikke kan magte, hvad der tit får tragiske konsekvenser. Det er motivet og årsagen til forbrydelsen, der er vigtig for hende.

Fossum har gennem hele forfatterskabet vist et stort socialt engagement, og i hendes krimier er det tit sociale omstændigheder, der fører til tragedier og forbrydelser.

 

Fossum henter inspiration hos Rendell

Den engelske krimiforfatter Ruth Rendell har været en stor inspirationskilde for Karin Fossum. Begge er optaget af forholdet mellem normalitet og galskab og skriver om mennesker, som mister kontrollen og grebet om tilværelsen. Begge har fokus på menneskers skrøbelighed, og hvor lidt der skal til, før tilværelsen ramler.

 

Andre gode forfattere

Andre gode forfattere af psykologiske krimier er fx de svenske forfattere Inger Frimansson og Karin Alvtegen.

Frimansson skriver også om pressede menneskers der kan havne i vanskelige situationer uden nogen udvej i fx De nøgne kvinders ø.

Alvtegen skriver om ulykke, skyld og skam fx i krimien Savnet.

Håkan Nesser er også en sand mester i psykologiske krimier og romaner fx i hans seneste Eugen Kallmanns øjne.

Også norske Torkil Damhaug, som er aktuel med krimien Glashjerte, skriver gode psykologiske krimier, ofte om mennesker med syge sind og skadede sjæle, og det mærkes, at han er psykiater.
 

 

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.

Tags
Materialer