Pia Juul. Foto: Karolina Zapolska - norden.org

Nordisk Råds litteraturpris 2015

11.03.15
Helle Helle og Pia Juul er nomineret til den prestigefyldte pris, som bliver uddelt 27. oktober i Reykjavik.

Formålet med Nordisk Råds litteraturpris er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt at gavne det nordiske kulturfællesskab. Vi ser lidt nærmere på de nominerede fra Danmark, Grønland og Færøerne.

 

Helle Helle

I en stram og underspillet stil fanger Helle Helle fanger hverdagens trivialiteter og alle de ting, der foregår under overfladen. Hendes ordknappe fortællinger er bygget op omkring fine nuancer, som udfordrer læseren til selv at analysere, hvad der foregår mellem linjerne, og dermed kan en roman som Hvis det er på sølle 143 sider pludselig vokse til noget meget større sammen med læseren.

Hvis det er er et kammerspil, som udspiller sig over 2 dage i en skov i Jylland. Jeg-fortælleren er den 48-årige Roar, der er ude at løbe for første gang. Her møder han en unavngiven 38-årig kvinde, som er taget ud i skoven med teletaxi. De er begge faret vild, mørket falder på, og de ender med at søge ly i et shelter sammen. Undervejs oprulles deres respektive historier, som rummer lige dele dramatik og mystik, for hvordan er de havnet ude i den store skov, og hvordan skal de klare sig gennem natten?

 

Pia Juul

Bevidstheden om sproget fylder meget i Pia Juuls forfatterskab, der er kendetegnet ved hendes evne til at udnytte humor som en optakt til det foruroligende. Således mødes det alvorlige og det morsomme, det melankolske og det komiske i hendes stiliserede hverdagsprosa, som har sit helt eget personlige univers.

Avuncular: onkelagtige tekster er Pia Juuls niende digtsamling. Her kredser hun om onkelagtige skikkelser i alle afskygninger og betydninger, i alverdens situationer og med hele følelsesregistret.

 

Niviaq Korneliussen

Det er småt med grønlandsk litteratur, men Niviaq Korneliussen debuterer med romanen Homo sapienne efter at have vundet en novellekonkurrence i 2012. Titlen refererer med sit ordspil på homo sapiens og homoseksualitet til unges søgen efter identitet og kærlighed i et land i opbrud og forandring. Stilen er ung i sit sanselige sprog, som veksler mellem dansk og engelsk med sms- og facebook-beskeder, der skiftes rundt mellem 5 forskellige jeg-fortællere, som beskæftiger sig med både det rå og det blufærdige. Som læser får man et hudløst godt indtryk af, hvordan det er at være ung grønlænder, og der er næppe tvivl om, at Niviaq Korneliussen bliver en markant stemme i dansk litteratur.

 

Solrun Michelsen

Færøernes kandidat har et omfattende forfatterskab bag sig. Solrun Michelsen har skrevet både digte, noveller, romaner og børnebøger, har vundet flere færøske litteraturpriser, og tilbage i 2002 blev hun nomineret til Nordisk Råds børnelitteraturpris. Hinumegin er mars (På den anden side er mars) er desværre ikke oversat til dansk, men mon ikke den bliver det i nærmeste fremtid nu, hvor Solrun Michelsen er nomineret til den prestigefyldte litteraturpris fra Nordisk Råd?

I mellemtiden kan du få en smagsprøve på hendes forfatterskab med novellen Rat, som er oversat fra færøsk til engelsk. Den kan du læse online hos Pank Magazine.

 

Nedenfor kan du se de nominerede romaner skrevet af Helle Helle, Pia Juul og Niviaq Korneliussen samt en række af de tidligere vindere af Nordisk Råds litteraturpris.

Materialer