Ny japansk litteratur

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.02.21
Takket være Murakami strømmer den japanske litteratur ind over os.

Japan er langt væk og dog så tæt på. Den japanske kultur er fremmed og dog så genkendelig. Haruki Murakamis store popularitet blandt danske læsere har banet vejen for flere nye og yngre oversatte japanske stemmer.

Ofte er de japanske bøger forholdsvis korte og overskuelige at læse. Alligevel maler de japanske forfattere med den store brede pensel i stærke farver. Forbered dig på at blive overrasket, frastødt og tiltrukket af handlingen. Ikke alt kan forklares eller forstås, men det kan opleves og føles. Så kast dig ud i det med et åbent sind.

 

Overraskelsen

De overraskende højdespringere er de mere hverdagsagtige historier, der beskæftiger sig med livet som moderne menneske i Japan. De er ofte skrevet af kvindelige forfattere og handler blandt andet om kønsroller, seksualitet, hverdagsliv og arbejdsmarkedet. Et godt eksempel er Sayaka Muratas Døgnkioskmennesket, der blev en overraskende stor succes. Måske fordi den er så alment menneskelig. Vi er mange, der kan spejle os i hovedpersonen, selv om vi ikke har arbejdet 18 år i den samme døgnkiosk. 

 

Favoritten

Jeg vil også gerne fremhæve Hiromi Kawakamis Nakanos Genbrugsbutik, denne lavmælte finurlige japanske roman om livet i en genbrugsbutik. En slags japansk version af Nick Hornbys High Fidelity kan man fristes til at kalde den. Den er stilfærdig og velskrevet men også ret frimodig. Hiromi Kawakami har en helt særlig stemme. Jeg kan også varmt anbefale hendes tidligere roman Senseis mappe.

 

Dobbeltheden

Senseis mappe er et værk med to udtryk: Det er en roman af Hiromi Kawakami, som senere blev til en grafisk roman af Jiro Taniguchi. Den fungerer rigtig fint i begge formater. Det er en meget fin og smuk fortælling om kærlighed og respekt på tværs af alder. Maden er et helt kapitel for sig i denne fortælling. Man ville virkelig ønske, at der fulgte smagsprøver med. Jiro Taniguchi er en af de helt store mestre indenfor genren og flere af hans ofte selvbiografiske værker som fx Min fars dagbog og Min fjerne barndomsby er oversat til dansk.

Er du også blevet nysgerrig, kan du låne flere af de nye japanske værker på både eReolen og på biblioteket.

Tags
Materialer