På kanten af en krimi

Krimier er populære - og den første blev skrevet af en dansker!

Verdens første krimi var Præsten i Vejlbye af Steen Steensen Blicher. Novellen blev udgivet i 1829 og er baseret på virkelige hændelser.

Historien handler om en præst, som er mistænkt for at have begået mord. Hovedpersonen er herredsfoged Erik Sørensen, som i dagbogsform fortæller om sit opklaringsarbejde af forbrydelsen og den senere domsfældelse.

12 år senere – i 1841 – kom Edgar Allan Poe på banen med Mordene i Rue Morgue og Auguste Dupins andre kriminalsager. I 1887 introducerede Sir Arthur Conan Doyle os for en af verdens mest berømte detektiver: Sherlock Holmes og hans tro hjælper Dr. John Watson.

Historierne om Sherlock Holmes er blevet filmatiseret et utal af gange. Det ville være for galt ikke at anbefale filmen Sherlock Holmes med Robert Downey Jr. og Jude Law, samt tv-serien Sherlock med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman samt den amerikanske tv-serie Elementary med Johnny Lee Miller som Sherlock Holmes og Lucy Liu som den kvindelige meddetektiv Joan Watson.

 

Så hårene rejser sig

Leder du efter krimier af den lidt grummere slags, kan vi anbefale Irène af Pierre Lemaitre.

Vi garanterer, at selv den mest hærdede krimifan vil få kuldegysninger, når en uhyggelig og bestialsk seriemorder kopierer mord fra berømte kriminalhistorier og leger med  kriminalkommissær Camille Verhoeven og resten af politiet.

Fascinerende, voldsom, barsk, makaber og nok så menneskelig – hvis du tør?

 

Mysterier for alle aldre

Skal vi geare lidt ned og måske introducere børnene for krimigenren, så kan man eventuelt starte med Enid Blytons serie om De 5, Mesterdetektiven Blomkvist af Astrid Lindgren eller måske Frode – og alle de andre rødder af Ole Lund Kirkegaard.

Lidt krimi finder vi også i serien om Artemis Fowl af Eoin Colfer, også selv om der er feer involveret.

 

Krimi kan alt, vil alt og gør alt

Krimi er en meget fleksibel genre, som forfatterne kan blande med stort set alle andre genrer. Krimier kan foregå 500 år tilbage i tiden, langt ude i en fjern fremtid med rumskibe susende forbi eller endog i en verden spækket med fantasy-elementer.

Sidstnævnte er gældende for Terry Pratchetts bogserie om Discworld. I Guards! Guards!, som er den første bog om vagterne i storbyen Ankh-Morpork, møder vi vagt-kaptajn Samuel Vimes og hans brogede flok af vagtmænd, der løser mord, komplotter og svære politiske intriger nøjagtig som i så mange andre krimier.

Fik vi nævnt at politikorpset udover (næsten) almindelige mennesker består af trolde, vampyrer, varulve og zombier, for nu bare at nævne et par stykker? Terry Pratchett beviser at hårdkogt kriminalitet ikke er begrænset til vores egen verden.

 

Er du krimifan? Så kommer her en række forslag til vidt forskellige krimier:

 

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.12.16
Tags