Solvej Balle ved LiteratureXchange Festival Aarhus 2023. Foto: Hreinn Gudlaugsson / Wikipedia.
Solvej Balle ved LiteratureXchange Festival Aarhus 2023. Foto: Hreinn Gudlaugsson / Wikipedia.

Solvej Balle modtager Kritikerprisen

11.03.24
Solvej Balle modtager Kritikerprisen 2023 for ’Om udregning af rumfang V’. I april kan du være med i vores læseklub om seriens første bind.

Solvej Balles svimlende tidsskred tæller indtil videre fem bøger i nænsom rotation om den 18. november – en dato, der for nogle, har sat sig fast.

Rumfangs-serien

Om udregning af rumfang-projektet er en stilfærdigt foruroligende, filosofisk rejse.

Serien er et tankevækkende og interessant spekulativt scenarie om hovedpersonen Tara Selter, hvis liv er blevet en endeløs, forudsigelig trædemølle, hvor den 18. november bliver ved med at gentage sig selv. 

Der er planlagt i alt syv bøger om rumfangsudregning, og det femte, nu prisbelønnede, bind i serien er lige udkommet.

I femte bog er der mange andre – rigtig mange –  fanget i tiden. De grupperer sig efter behov og overbevisning og rejser rundt. Bogen byder på underfundige, lune passager og rørende kærlighedsglimt. Små doser håb og fut i filosofien! Men også aldring, uro og ophør.

Læs Litteratursidens anmeldelse af Om udregning af rumfang V

Vær med i vores læseklub

Ved KøgeBibliotekerne er der læseklub om Om udregning af rumfang I i april.

Læseklubben er for alle, der har lyst til at læse og tale om bøger. Du behøver ikke være en garvet læser for at være med, du skal bare have lyst til at dele dine læseoplevelse med andre

Læs mere om læseklubben og meld dig til
 

Vandt også Nordisk Råds litteraturpris 2022

I 2022 vandt Solvej Balle Nordisk Råds litteraturpris for de første tre bind i serien med juryens ord: 

 Solvej Balle leverer med Om udregning af rumfang et mesterværk til tiden. Værket er Solvej Balles store comeback, ikke bare til dansk eller nordisk skønlitteratur, men til europæisk skønlitteratur."

Rumfangsbøgerne er den lille bid bydende nødvendige eftertænksomhed og det skarpe, stilsikre udråbstegn, der ofte udkommer sidst på året fra et lille forlag på en lille ø. Bøger med en elegant tilgang til tyngde og en uhyggelig tiltrækningskraft.

Læs mere om Solvej Balles forfatterskab på Litteratursiden


Kritikerprisen

Kritikerprisen bliver uddelt af Litteraturkritikernes Lav. Prisoverrækkelsen finder sted på Johan Borups Højskole den 20. marts, hvor magasinet Atlas også modtager Georg Brandes-prisen 2023.

Læs mere om Kritikerprisen hos kritikerlavet.dk

Modtagere af Kritikerprisen får 75.000 kroner og er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Kritikerprisen er tidligere blandt andet tildelt Ida Jessen, Pablo Llambías, C.Y. Frostholm og Pia Juul. Senest blev prisen givet til Asta Olivia Nordenhof for Scandinavian Star. Del 1 - Penge på lommen.


Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden. Redigeret af Anya Poulsen, KøgeBibliotekerne.

Materialer