Ian Rankin

Tartan Noir - Edinburgh på krimiform

Af Anonym (ikke efterprøvet)
11.04.17
Mød den mest vrantne og egensindige efterforsker i krimihistorien

Snavsetgrå Edinburgh med slud, tåge og overtrafikerede gader. The Ox er Stampubben - smøger, Deuchars IPA, røget whisky og sport på skærmen. Her møder du den mest vrantne og egensindige kriminalefterforsker i krimihistorien. Velkommen til forfatteren Ian Rankins Edinburgh.

 

20 brilliante krimier

Desværre er det temmelig svært at vælge en enkelt bog ud. Det burde jo i princippet være én af de nyere? Én af dem, hvor den professionelt tvære hovedperson, John Rebus, trods pensionsalder og udtræden af styrken, er mere vranten, mavesur, flabet og ustyrlig end nogensinde.

I virkeligheden er der nok ikke andet at gøre end at anbefale hele serien. Ian Rankin startede karrieren som krimiforfatter, lidt som et eksperiment i 1987, da han skrev Knots and Crosses. Hans debut var alt for overbevisende til at lade det være ved dét, og han har siden skabt sin helt egen kriminiche: tartan noir.  Bogen blev oversat til Blodbrødre på dansk i 1995, og den holder den dag i dag.

 

John Rebus er pensioneret - eller?

Karakteren Rebus har siden 1987 udviklet sig til én af de mest markante krimihovedpersoner i dag. Rankin har ladet Rebus ældes, følge med tiden og med udviklingen. I 2007 var han så gammel, at han måtte gå på pension. Det skete i bogen Exit Music.

Rankin forsøgte sig med en ny hovedperson, Malcolm Fox, der efterforsker interne sager, men han har slet ikke kunnet slippe John Rebus. De sidste tre krimier efter Exit Music, hvor Rebus har løsere line og på forskellig vis bliver blandet ind i arbejdet hos Lothian and Borders Police, er faktisk noget af det skarpeste, Rankin har lavet. I Hånden på Biblen har vi endda den store fornøjelse at opleve Malcolm Fox efterforske John Rebus' muligvis blakkede fortid.

 

Tv-serien eller bøgerne?

Alle krimier kan naturligvis læses selvstændigt, men Rankin har skabt et krimiepos, der beskriver skotsk samtid og samfundsudvikling siden midten af 1990’erne. Det er en fascinerende og imponerende serie. Fra før mobiltelefonerne til Facebook!

Hvis du har set et par afsnit af TV-serien og derfor ikke har lyst til at læse bøgerne, så ryst det af dig. Det ægte, vejrplagede Edinburgh og den rigtige John Rebus finder du kun i Ian Rankins originale krimier. Og de står klar til dig på bibliotekets hylde!

 

Materialer