4 anbefalinger

16.02.15
Dorte anbefaler Familien Tide, Stoner, og biografierne om Lise Nørgaard og Bent Fabricius-Bjerre.

Dorte Raae Sørensen

 

Richell, Hannah: Familiens Tides hemmeligheder

Jeg blev anbefalet den af en kollega, og synes, at den fortjener en anmeldelse. Dora er gravid, men hun glæder sig ikke rigtigt og tvivler på, om hun skal beholde barnet, derfor vender hun tilbage til familiens gamle hus for at konfrontere sin fortid og den hemmelighed, der for 10 år siden splittede familien ad. Langsomt stykkes den grufulde historie sammen, hvor de enkelte familiemedlemmer bliver placeret i den rette sammenhæng og deres bevæggrunde. Til sidst bindes en kraftfuld sløjfe på et familiedrama, som fanger fra side 1.

 

 

Williams, John: Stoner

Husmandssønnen William Stoner fra Missouri, USA, bliver i 1910 sendt på landbrugsskole men vælger litteraturens verden, bliver universitetslærer, og vender ikke senere tilbage til forældrenes gård. Lige umiddelbart lyder det kedeligt, men man bliver opslugt med det samme. Bogen udkom første gang i 1965 uden at blive synderlig bemærket. I 2014 blev den genudgivet, og blev en succes. Det kan jeg godt forstå, den er blevet. Der er en tidløshed over fortællingen og kan på det varmeste anbefales.

 

 

Nørgaard, Lise Fruen kommer i dag

Cecilie Frøkjær interviewer Lise Nørgaard Lise Nørgaard (f. 1917) fortæller om sit liv, der har været præget af mod og stærke meninger som debattør, journalist og forfatter. Hun fortæller om sine fejl, sine sejre og de mennesker og begivenheder, der har formet hende. Kan der blive ved med at komme noget interessant om Fru Nørgaard, og ja det kan der. Den er befriende kras i sine udtalelser om sædernes forfald, og andre gode holdninger. Man føler, man har lært nye sider eller de gamle sider er blevet pudset op efter endt læsning.

 

 

Travn, Danni Bent Fabricius-Bjerre

Portræt af musikeren, mennesket og forretningsmanden Bent Fabricius-Bjerre (f. 1924), som står bag melodier som "Alleycat","Forelsket i København", og temaet til "Olsenbanden" og "Matador". Samt fortælling om hans op- og nedture, og hans venner kommenterer på, hvordan han er som ven. Desværre er bogen lidt fodslæbende til at begynde med. Man mærker forfatterens benovelse over at skulle skrive om dette koryfæ. Men udholdenhed belønnes i rigt mål. Efterhånden dukker den spændstighed frem, som kendetegner Fabricius-Bjerre. Bogen ender med at være et fint portræt af en musiker, som aldrig har glem sit legegen og lysten til at prøve nyt. Den er værd at læse.

 

Materialer