At koge bjørn er både en historisk roman og en krimi

At koge bjørn

30.07.18
En litterær fuldtræffer om en svunden tid langt oppe nordpå

I Nordsverige i 1850’erne går sult, håb og ondskab hånd i hånd. Det sociale skel er stort, men vækkelsesprædikanten Lars Levi Læstadius vil hjælpe de fattige ved at uddanne dem, så de kan læse og skrive.

Han tager den unge fattige same Jussi til sig som en erstatning for den søn, der døde af mæslinger. Sammen forsøger de at opklare flere mord på egnens unge kvinder. De udgør en dynamisk duo i bedste Sherlock Holmes' stil, hvor naturvidenskab og intuition supplerer hinanden.

Her er mange lag. Det er både en krimi og en historisk roman, som skildrer det barske liv, hvor mennesket er underlagt naturens kraft. Sideløbende med og centralt for opklaringen af mordet eskalerer konflikten mellem to folkeslag, der lever side om side, rig og fattig, overmagten og de undertrykte. Og så er der den umulige kærlighed i en tid og et miljø, hvor der ikke er plads til fejltrin.

Sproget er smukt, detaljeret og sanseligt. Man kan nærmest dufte skoven og mærke Jussis fortvivlelse. For det mest skriver Niemi lige ud af landevejen, men det poetiske sprog tager over, når der er noget på spil – og det er blot med til at understrege, hvor særlig denne fortælling er.

Materialer