Kraften af Naomi Alderman
Kraften af Naomi Alderman

Kraften - hvis kvinderne fik magten

21.06.18
Hvad ville der ske, hvis den patriarkalske verdensorden blev vendt på hovedet? Hvad ville der ske, hvis kvinder i hele verden fik en styrke og magt langt over mændenes? De spørgsmål stiller Naomi Alderman sig selv og os i sin nye roman Kraften.

Aldermans roman begynder på "Pigernes dag", hvor en stor gruppe teenagekvinder opdager, at de har fået kraften. Elektriske kræfter som de fleste piger bliver født med, og som de unge kan kickstarte hos de ældre kvinder.

Hurtigt opstår der en nervøs krisestemning over hele jorden. I hele verden tager kvinder hævn over de mænd, der har undertrykt og udnyttet dem. Vi følger en række personer i de følgende år, mens de sporadiske indledende optøjer bliver flere og mere alvorlige fra både kvinderne og mændenes side.

Kraften er en spændende pageturner, der er drevet frem af handling og karakterbeskrivelser. Hvis du er til gode spændingsbøger eller var vild med Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood, så er det her lige noget for dig.

 

Spændende tankeeksperiment med noget på hjertet

Kraften handler om kønsroller, magt, religion og om, hvor forskelligt mennesker reagerer på forandring og krise. Alderman er god til at vise nuancerne i det menneskelige og psykologiske perspektiv. Romanen fremstiller både mænd og kvinders handlinger i et kritisabelt lys.

Det efterlader læseren med spørgsmål som: hvad er ære, hvornår er vold acceptabelt, hvem må udøve hævn, hvordan har kønsroller formet vores verdensforståelse og er det muligt at bryde disse?

Der er flere tankevækkende scener i bogen. I en passage er en far rasende, fordi en pige har bragt hans søn på grådens rand. Er jeg et dårligt menneske, passer det at Gud vil have jeg skal adlyde og være ydmyg, spørger drengen. Netop den slags tanker, som mænd har forsøgt at bilde kvinder ind i mange århundreder. Selv i bogens nutid, hvor kvinderne er fysisk overlegne, fremstilles de af mændene som dårlige mennesker og hekse.

I en anden passage undrer man sig over, at en politibetjent mener, at han har mere ret til at slå en uskyldig kvinde halvt ihjel, end en gruppe kvinder har lov til at kræve at komme til at se den kvæstede kvinde og få lægehjælp til hende.

Som enhver god dystopi viser romanen os vores nuværende samfund klarere, fordi verden er vendt på hovedet. Det er et feministisk værk, der opildner og styrker kvinder, men samtidigt et bevis på, at selv den gode sag har mørke sider. 

 

Oprindeligt skrevet af Aabenraa Bibliotekerne.

Materialer