Foto: Anya Mathilde Poulsen

Louisiana Literature: Med Ocean Vuong, Édouard Louis og mange flere

09.08.22
Der er både stjernestøv og litterær mangfoldighed, når Louisiana Literature igen åbner dørene d. 18. august.

Når kunstmuseet Louisiana danner ramme om den internationale litteraturfestival fra torsdag den 18. august til søndag den 21. august, er det med et stort hold danske og internationale forfatterstjerner.

Der er dog – heldigvis – også plads til andre stjerner: Lysende hoveder og blændende penne som af forskellige årsager ikke huserer helt så højt på bestseller-listen eller helt så bredt i avisspalterne.

Blandt de bemærkelsesværdige arrangementer på programmet er fx Marieke Lucas Rijneveld i samtale med Édouard Louis, performance med den legendariske musiker og kunstner Laurie Anderson og oplæsninger med Pia Tafdrup, Harald Voetmann og Dorrit Willumsen.

Programmet byder også på koncerter og lydtur og meget mere, alt sammen centreret omkring litteraturens væsen.

Markante og særegne internationale forfattere

Nogle af de helt særlige internationale forfatterstemmer, du har chancen for at opleve på årets festival, er bl.a.:

Édouard Louis

Franske Édouard Louis tog alle med storm, da han udsendte Færdig med Eddy Bellegueule i 2014. “Her er bogen, alle bør læse. Bør fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold og håbløshed”, skrev Litteratursidens anmelder, da oversættelsen udkom på dansk.

Den autofiktive roman er en knugende fortælling om barnets smertelige erfaringer ved at være homoseksuel og mønsterbryder og vokse op i en nordfransk provinsby, hvor de traditionelle kønsroller holdes i hævd med hård hånd. I januar udkom han med En kvindes historie om sin mors undertrykkelses- og frihedshistorie. Her slår han atter fast, at han er den mest blændende franske forfatter i sin generation.

Torsdag kl. 16.30 og lørdag kl. 15.30 på Parkscenen

Bernardine Evaristo

Der burde have været en dansk oversættelse liggende klar af Pige, kvinde, andet af Bernardine Evaristo allerede, inden hun modtog The Booker Prize i 2019. Fortællingen om de tolv kvinder var dugfrisk. Med en coronakrise og udbredelsen af Black Lives Matter-bevægelsen indimellem fik vi heldigvis sidste år mulighed for at tage revanche på fortællingen, og det har ikke gjort bogen mindre aktuel.

Den 18. august udkommer hendes aktuelle roman Mr. Loverman i dansk oversættelse af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.

Lørdag kl. 17.30 på Parkscenen

Deborah Levy

Deborah Levy har alt det, alle andre drømmer om - poesi, originalitet, nerve. Hun har haft en aktiv kunstnerkarriere siden 80'erne. I vores tidsalder er det fandeme sejt. Hun skriver bøger, fordi hun synes, det er fedt. Og hun prøver ikke på at passe ind i en trend.

Første bind af hendes erindringstriologi Ting jeg ikke vil vide udkom på dansk i foråret. I dagene op til festivalen udkommer bind to.

Fredag kl. 16.00 og lørdag kl. 14.00 på Parkscenen

Natasha Brown

I Natasha Browns Samling inviteres hovedpersonen til en overdådig havefest hos svigerfamiliens residens på landet. Her bliver frustrationen og smerten over at være en sort kvinde, der kæmper for at finde samhørighed sat på spidsen, mens hun konstant bliver mødt med racisme, sexisme og sociale skævvridning. En bog, der kan få læseren til at føle skam og vrede på den bedst mulige måde.

Torsdag kl. 17.30 i koncertsalen, fredag kl. 15.00 på Parkscenen og lørdag kl. 13.30 igen i koncertsalen

Ocean Vuong

Hvis du vil være vidne til en af verdens mest interessante nyere talenter, skal du opleve Ocean Vuong. Hans debutroman Vi er kortvarigt smukke her på jorden er skrevet som en søns brev til sin mor. Er det poesi eller prosa? Det føles som et vidnesbyrd og tilståelse. En bøn. En tilgivelse.

Man kan mærke, at Vuong har et solidt fundament i poesien - prosaen er så smuk og godt konstrueret, at man ikke kan lade være med at stoppe op og læse en sætning højt et par gange - det er vitterligt så smukt. Få dage før festivalen begynder, udkommer hans digtsamling Tiden er en mor.

Torsdag kl. 17.30 i koncertsalen og fredag kl. 20.00 på Parkscenen

Marieke Lucas Rijneveld

Det er ikke kun de store dinosaurer, der skriver om de svære familierelationer. Også de yngre forfattere kredser om familien.

I den gysende gode Aftenens ubehag skriver Marieke Lucas Rijneveld om en stærkt troende landbrugsfamilie, eller måske rettere fragmentet af en familie. Et hjerteskærende værk, der indbragte ham den internationale Bookerpris i 2020 som både den yngste forfatter og den første hollænder nogensinde - helt på sin plads og velfortjent. 

Fredag kl. 18.00 og lørdag kl. 15.30 på Parkscenen

Benjamin Labatut

Benjamin Labatuts Når vi ikke længere forstår verden er ikke faglitteratur, men romanen er baseret på virkelige historier om opdagelsen af videnskabens største opfindelser, og hvordan de på godt og ondt har formet verdenshistorien. Lærerig og skræmmende læsning om, hvordan virkeligheden overgår fantasien. 

Lørdag kl. 14.00 på Sydscenen og søndag kl. 14.30 i koncertsalen


Det sker her: Louisiana Museum i Humlebæk fra den 18.-21. august.

Find mere information på louisiana.dk og læs hele programmet her

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Materialer