Foto: AU

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For unge og voksne
Foredrag & debat

Livestreaming fra Aarhus Universitet - Celler deler os

21.11.23
Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Det gør, at et menneske kan skabes ud fra én celle. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer. Hør en molekylærbiolog udfolde cellens funktioner og kontrolsystemer.

Med lektor i molekylærbiologi Lotte Bjergbæk, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Tag med på en rejse i cellens historie og bliv klogere på cellens kontrolsystemer. Du bliver også introduceret for den éncellede svamp, som udgør vores bagegær, ’Saccharomyces cerevisiae’, som forelæseren anvender i sin forskning til at undersøge cellens kontrolsystemer. Forskerne forsøger at ”keep it simple” ved at bruge gærceller, men utrolig nok har en gærcelle og en menneskecelle uhyre meget tilfælles.

Celler kommer af celler

I 1839 opstod teorien om celler, som den tyske læge Rudolph Virchow senere lavede den populære formulering af: “Omnis cellula e cellula” – ”Celler kommer af celler”. Det betyder kort sagt, at ud fra en celle opstår en ny. Netop derfor er det helt essentielt, at celledeling foregår så præcist som muligt. Arvematerialet, vores DNA, skal kopieres korrekt, inden det bliver fordelt mellem den gamle og nye celle, og det må kun ske én enkelt gang for hver celledeling. Alt skal foregå i en koordineret og velordnet rækkefølge, som er underlagt streng kontrol. Helt frem til 1980erne var der ingen, som rigtig forstod, hvordan cellens livscyklus var styret.

Cancerceller

Cancer kan opstå, når cellens kontrolgener bliver ramt af mutationer og dermed sat ud af drift. Det kan få en celle til at løbe løbsk og foretage uhensigtsmæssigt mange celledelinger, som er et kendetegn for cancerceller. Cancer er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Og populært sagt, en bivirkning af at ”celler kommer af celler”, da det tillader, at mutation på mutation kan akkumuleres i en celle. Kendskab til cellens kontrolsystemer øger vores indsigt i, hvordan cancer opstår og dermed også, hvordan vi i fremtiden kan behandle og forebygge.

Foto: Lisbeth Heilesen

 

Naturvidenskab på lærred

Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag.

Foredraget begynder præcis kl. 19. Vi anbefaler, at I ankommer senest 18.50.

'Offentlige foredrag i Naturvidenskab' er støttet af Carlsbergfondet.

Materialer