Foto: AU

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For unge og voksne
Foredrag & debat

Livestreaming fra Aarhus Universitet - Saving our insects

19.09.23
Our insects are in rapid decline. Learn about the many causes of this crisis and the solutions to it. These include fundamentally changing the way we grow food, by rewilding some areas, and by turning our gardens and urban greenspaces into oases for life.

Med professor i biologi Dave Goulson, University of Sussex og journalist og forfatter Kjeld Hansen.

Bemærk: Foredragets første del afholdes på engelsk, den anden del på dansk.

Foredrag på engelsk: Silent Earth 

Den britiske professor i biologi Dave Goulson beretter om insekternes altafgørende betydning for selve livet på Jorden med afsæt i sin populærvidenskabelige bog Silent Earth.

Vores insekter er i kraftig tilbagegang. Hør om de mange årsager hertil, og om hvordan vi kan rette op på det. Fx ved at ændre den måde, hvorpå vi dyrker vores fødevarer, ved at give naturen mere plads og dynamik i naturområder og ved at gøre grønne, bynære områder – inkl. vores private haver – til oaser for liv.

Foto: University of Sussex

Foredrag på dansk:  Det tabte land

Derefter vil den danske miljøjournalist Kjeld Hansen sætte emnet i dansk perspektiv. Kjeld Hansen har bearbejdet og oversat Dave Goulsons bog til dansk.

Danmark er det land i Europa der har den største andel af sit areal under dyrkning. Vi er samtidigt det land i Europa, som levner mindst plads til naturen, så insekterne har det ekstremt hårdt hos os. Hør eksempler på de store forandringer af det danske landskab, som fx er beskrevet i hovedværket Det Tabte Land. Bogen er baseret på en omfattende research og afdækker kampen om den danske natur og dens dramatiske forarmelse gennem de seneste 250 år. I den periode har landskabet ændret sig mere end i de 10.000 år der gik forud.

 

Foto: Territorium.dk

Naturvidenskab på lærred

Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag.

Foredraget begynder præcis kl. 19, vi anbefaler, at I ankommer senest 18.50.

'Offentlige foredrag i Naturvidenskab' er støttet af Carlsbergfondet.

Materialer