Foto: AU

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For unge og voksne
Foredrag & debat

Livestreaming fra Aarhus Universitet - Uden kryptering, ingen internet

14.11.23
Hør om, hvordan kryptering sikrer, at vi kan kommunikere fortroligt og færdes sikkert på internettet – fx når du bruger din netbank. Og hør om, hvad udviklingen af blockchain giver os af muligheder i fremtiden – fx ved indgåelse og håndhævelse af kontrakter.

Med professor i datalogi Ivan Bjerre Damgård, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet, og professor i datalogi Jesper Buus Nielsen, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Vi har på kort tid flyttet store dele af vores liv ud på internettet – både privat, arbejds- og forretningsmæssigt. Mange systemer ville bryde sammen, hvis alle havde adgang til alt på nettet. Det ville fx betyde, at ingen brugernavne og passwords var sikre, og der ville ikke være nogen garanti for at det, du sender, når frem uden at være manipuleret.

Den eneste teknologi, der kan løse problemet, er kryptografi. Hør fx om, hvad der egentlig foregår – herunder matematikken bag – når din browser laver en sikker forbindelse til en webside, og hvad du selv skal være opmærksom på i den forbindelse. Selvom meget i de senere år er digitaliseret i vores danske samfund, er vi ikke nær så digitale som mange tror. Der er meget store, fundamentale dele, som endnu ikke er digitaliseret, men som har potentiale til at blive det og som vil have økonomiske, tidsmæssige og praktiske fordele – og fx mindske antallet af tvister, retssager, brug af advokater mv. Hør om, hvilke perspektiver der her er i teknologien ’blockchain’.

  

Naturvidenskab på lærred:

Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelse indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger. Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag.

Foredraget begynder præcis kl. 19, vi anbefaler, at I ankommer senest 18.50.

'Offentlige foredrag i Naturvidenskab' er støttet af Carlsbergfondet.

Materialer