6 gode grunde til at læse en klassiker

I ferien vil jeg læse en klassiker. Jeg vil træde ud af hamsterhjulets snurren og lægge de punktopstillede dokumenter væk. Men inden jeg aktiverer mit "ikke-til-stedet-autosvar" i Outlook, vil jeg affyre 6 salutter for litteraturens klassikere.

Længe leve klassikeren!

 

1. Langsomheden som kontrast til hverdagens høje tempo

I dagligdagen går det tjept, når vi læser. Vi skimmer siderne og skipper dem hurtigt igen, hvis pointerne ikke ligger ligefor. En klassiker derimod sagtner læsehastigheden og når tempoet bliver sænket, opfatter vi ting i teksten, som vi ellers ikke ville have lagt mærke til. Vi nærlæser.

 

2. Lang holdbarhed

Færdig. Næste ... Nej, stop! Klassikeren bider sig fast og bliver ved at rumstere i bevidstheden efter endt læsning.  Desto mere du tænker over historien og dens karakterer, desto flere lag opdager du.

 

3. Mental tidsrejse

Du kan selvfølgelig ikke forlade din tid, men når du læser en klassiker, kan du lægge afstand til samtiden på samme måde, som når du  rejser til fjerne destinationer og ser det hjemlige og velkendte med nye øjne. Klassikeren er noget at det tætteste, du kan komme en mental tidsrejse.

 

4. Stort ordforråd

Folk der læser for fornøjelsens skyld, får et større ordforråd end dem, der kun læser i uddannelses- og arbejdsregi. Og ikke nok med det – forskningen viser også, at dem der læser ”højpandet skønlitteratur” (klassisk og moderne litteratur) får et endnu større arsenal af ord og begreber.

 

5. (Gen)optræn hjernen

Vores evne til at holde koncentrationen er udfordret af mange afbrydelser – og fristelser … (åh beklager, jeg skulle lige tjekke Facebook) … Det forhindrer os i at komme i den tilstand, hvor vi kan tænke dybt, komplekst og koncentreret. At læse træner hjernen, som styrketræning styrker musklerne. At læse klassikere er at træne hjernen med vægtlodder.

 

6. Fordi det er godt!

Hvad gør en bog til en klassiker? Det korteste svar er: at den holder. På tværs af tider og hen over landegrænser holder den. Den holder til vilde fortolkninger, dramatiseringer og udlægninger. Og vigtigst af alt: klassikeren holder, fordi den giver form til alle de følelser og tanker, der karakteriserer det at være et menneske.

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.07.17
Tags