Bjarne Reuter

Bjarne Reuter fylder 70 år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.04.20
Danmarks mest læste forfatter fylder 70 år den 29. april

"Du vil jo gerne være med i hulen, ik' Mulle?" Sådan lyder den udødelige replik i Bille Augusts filmatisering af Bjarne Reuters roman 'Zappa' i scenen, hvor drengen Mulle ydmyger sig og spiser en skovsnegl i et desperat ønske om at blive optaget i den eksklusive drengeklub i træhytten.

Hvis der er noget, Bjarne Reuters læserskare ikke er, så er det en eksklusiv klub. Altså i betydningen snæver og lukket og kun for de få indviede.

Den produktive forfatter henvender sig til både børn og voksne, og hans tematik er ofte drevet af en social indignation, der skildrer verden fra de ikke så privilegeredes synsvinkel. Det afspejler sig i hans brede appel.

 

1 million udlånte bøger om året

Professor i børnelitteratur Torben Weinreich, som har skrevet flere bøger om Bjarne Reuters forfatterskab, vurderede i 1996 (i bogen 'Reuters verden'), at der hver dag er 5000 danskere, som læser en bog af Bjarne Reuter. Der står mere end en kvart million Reuter-bøger på bibliotekerne, og de bliver hvert år udlånt over en million gange. Det er altså ingen overdrivelse at sige, at Bjarne Reuter er en ekstremt populær forfatter.

 

Udgangspunktet

Bjarne Reuter er født og opvokset i Brønshøj, hvor han de 22 første år af sit liv havde fast gang i Bella Bio, på Brønshøj Torv og ved Utterslev Mose. Faderen var forvalter, moderen var hjemmegående, og Bjarne var distræt og drømmende.

Interessen for litteratur opstod tilfældigt, da den unge Bjarne kort før teenageårene fandt en række bøger på familiens loft. Edgar Wallace, Edgar Allan Poe og Boccaccio var med til vække en litterær lidenskab.

Bjarne Reuter afsluttede realeksamen i 1966, og efter nogle småjobs begyndte han på HF på Blågårds Seminarium. Under læsningen til den endelige eksamen på seminariet skrev han sin første roman 'Kidnapning' på blot en uge. Bjarne Reuter debuterede i 1975, og hans humoristiske tone vakte opsigt i de socialrealistiske 70’ere, hvor man i høj grad skrev alvorlige romaner om alvorlige problemer.

 

Produktiv og i konstant fornyelse

Nu var der åbnet for sluserne, og siden har Bjarne Reuter skrevet omkring 80 bøger og prøvet kræfter med stort set alle litterære genrer, foruden film- og tv-manuskripter. Han fortsatte sit lærerjob på Gladsaxe Skole indtil 1980, men herefter har det været muligt for ham at leve af sit forfatterskab alene.

Det var ikke mindst med sine børne- og ungdomsromaner, at han blev fast inventar i folkeskolen. Flere titler er oversat til de europæiske sprog – sågar til japansk. Men Reuter fornyr sig konstant, og de seneste år har han udviklet et vidtfavnende voksenforfatterskab.

Da han i et interview engang blev spurgt, hvad han ville være, hvis han ikke var forfatter, var svaret kort og godt: “Ulykkelig."

 

Kilder

Ovensstående er baseret på to artikler på Forfatterweb, hvor du kan læse endnu mere om Bjarne Reuter:

Materialer