Rakel Haslund-Gjerrild - fotograf: Sofie Amalie Klougart

Weekendavisens Litteraturpris til 'Adam i Paradis'

28.01.22
Rakel Haslund-Gjerrilds udsøgte roman om den danske kunstmaler Kristian Zahrtmann er netop blevet hædret af Weekendavisens læsere.

Den 3. maj kan du opleve forfatteren på Borup Bibliotek.

Ekstravagant og henrivende

'Adam i Paradis' er en storslået lyrisk skildring af Kristian Zahrtmanns liv med maleriet 'Adam i Paradis' i centrum - det skandaleombruste hovedværk, som Zahrtmann skabte i 1913 i en alder af 70 år og i en tid, hvor det moderne gennembrud nok havde skabte grobund for nye liberale holdninger i samfundet, men hvor to store retsforfølgelser af homoseksuelle samtidig udspillede sig i København. 

I nomineringsteksten fremhæver journalist Linea Maja Ernst, hvordan Rakel Haslund-Gjerrild sprogligt spejler Kristian Zahrtmanns malerstil: "absolut svulstighed iscenesat med en maestros kontrol."

"Zahrtmann bliver i Haslund-Gjerrilds hænder årets mest charmerende, sammensatte hovedperson, frygtelig hæmmet og totalt ekstravagant, en henrivende gammel queen, der har fået nyt litterært liv," skriver hun.

Andre nominerede til prisen var bl.a. 'Forgabt' af Bjørn Rasmussen, 'Farskibet' af Glenn Bech og 'Rosarium' af Charlotte Weitze.

Foredrag om 'Adam i Paradis' ved KUNST I LITTERATUREN

Den 3. maj kan du opleve Rakel Haslund-Gjerrild fortælle om 'Adam i Paradis' og Kristian Zahrtmann på Borup Bibliotek som del af arrangementsserien KUNST I LITTERATUREN.

Læs mere om arrangementet med Rakel Haslund-Gjerrild

Arrangementsrækken er et samarbejde mellem Kulturforeningen i Skovbo, Skovbo Kunstforening og KøgeBibliotekerne og byder også, den 24. februar, på et foredrag om en anden aktuel kunstnerroman, nemlig Peter Løhrs ’Hulemennesket’ om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye.

Læs mere om arrangementet med Peter Løhr

 

Tags
Materialer