Shakespeare

To be or not to be - Shakespeares berømte skuespil om Hamlet

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.06.16
Hamlet har flere hundrede år på bagen, men stykkets handling og syleskarpe replikker kan stadig fortælle os noget om, hvem vi er.

Vi kan identificere os med prins Hamlet, fordi han ikke bare ukritisk tilpasser sig verden, men kompromisløst vil have sandheden frem:  At hans fader, den gamle Kong Hamlet, blev myrdet af sin bror Claudius, der nu har overtaget tronen og tilmed giftet sig med Hamlets mor.

Hamlets berømte spørgsmål ”at være eller ikke være” – ”at tåle den tøjlesløse skæbnes skyts eller gå væbnet mod et hav af plager” – kan man læse som udtryk for et eksistentielt valg, der er grundlæggende for vores kultur i dag. Over alt råder velmenende stemmer os til at "følge hjertet" og "mærke efter" i os selv.

Bag disse ord ligger det grundsyn, at vi hver især er forpligtet til at tage skæbnen i egne hænder og leve et liv, vi oplever som sandt og rigtigt. Også selv om det kan virke skræmmende og plagsomt. 

Hamlet kunne have valgt en behagelig fremtid som kronprins og husbond til den skønne Ofelia, men sætter med vilje det hele over styr, fordi han ikke vil leve et liv bygget på en løgn. 

På den måde er han drevet af en idé om selvrealisering, som vi moderne mennesker forstår og sympatiserer med.  Men selv om idealet er at følge hjertet, så ved vi alle, hvor svært det rent faktisk er at gøre det. Og vi ved, at det ikke altid er lige let at forstå, hvad hjertet vil! 

Den pine er også Hamlets. Selv om han dramatisk afviser det behagelige, men usande liv, så er han alt andet end handlekraftig. Konstant vender han blikket indad og sætter spørgsmålstegn ved sig selv og sin situation. Flere gange har han chancen for at hævne sig på Claudius, men hver gang fortaber han sig i selvrefleksion. 

”Er jeg en kryster?”, spørger han først sig selv, inden han lidt senere udbryder: "Jeg ved ikke, hvorfor jeg bestandig må gentage for mig selv, hvad der skal gøres, når jeg har kræfter, midler, grund og vilje til selv at gøre det”. 

Hamlets tilfælde er spektakulært, men hans indre tumult og dårlige samvittighed over hverken at handle rigtigt eller i tide, kender vi alle.  

Læs Hamlet på eReolen og bliv klog(ere) på dig selv. Du kan også finde en hel række af Shakespeares andre kendte skuespil på eReolen.

Materialer