Den 9. oktober kan du komme til foredrag om 50-året for den fri abort. Grafik: Shutterstock.

50-året for den fri abort - foredrag på Køge Bibliotek

21.09.23
Den 9. oktober markerer vi et betydningsfuldt jubilæum i dansk kvindehistorie og en milepæl for danske kvinders frihed.

I år er det nemlig præcis 50 år siden, kvinder i Danmark fik lovfæstet adgang til at afbryde en uønsket graviditet og dermed ikke længere risikerede deres helbred og liv ved illegale aborter under gruopvækkende forhold.

Loven blev vedtaget den 24. maj 1973 og trådte i kraft 1. oktober samme år.

Mandag den 9. oktober, lige ved jubilæet, kan du komme til foredrag på Køge Bibliotek med forfatter og podcast-vært Dorthe Chakravarty og blive klogere på alt det, retten til abort har betydet.

En frihedskamp

Sammen med Sarah von Essen står Dorthe Chakravarty bag podcasten Retten til abort - en frihedskamp.

Ved foredraget skal vi høre om nogle af alle de vigtige og overraskende pointer derfra og om den kamp og de menneskeskæbner, der ledte frem til lovens vedtagelse.

Retten til abort var nemlig ikke noget, der kom som en hurtig, umiddelbar følge af 1960’ernes kvindefrigørelse. Kampen kan spores helt tilbage til det moderne gennembrud sidst i 1800-tallet, dengang man med sædelighedsfejden offentligt begyndte at diskutere køn og seksualitet.

I foredraget kan du også høre meget mere om de idealister og ildsjæle, der kæmpede for kvinders reproduktive frihed, fx lægen Leunbach, der så stort på forbud og fængselsstraf og hjalp utallige desperate kvinder. I 1936 blev han idømt fængsel for at have foretaget illegale aborter. Ved sin løsladelse blev han modtaget af jublende kvinder uden for Vestre Fængsel.

Illegale aborter i litteraturen

Ligesom i podcasten vil Dorthe Chakravarty ved foredraget give os tankevækkende eksempler på litteratur, der fortæller om uønskede graviditeter og illegale aborter.

Herunder har vi selv fundet et udvalg af bøger og film frem, som du kan fordybe dig i allerede nu.

Materialer