Faktalink - tjekket information du kan stole på

16.10.23
Når du leder efter information på nettet, kan det tit være svært at skelne mellem sandheder og løgne. Russiske trolls der saboterer valg, selvfede politikere der lyver for at få stemmer, smarte influencere der ubetænksomt deler skadelige ”sandheder”. Heldigvis er der også steder med information, som du kan stole på. Faktalink er et af dem.

Her skriver journalister og andre professionelle skribenter om emner, de har forstand på. Faktalink er god hvis du fx skal skrive opgave,  vil være lidt klogere eller bare vil have stillet din nysgerrighed.

Vi har udvalgt tre gode eksempler fra Faktalink. I alt er der over 600 artikler og temaer, som du kan gå på opdagelse i.

Du får adgang til Faktalink ved at logge på md enten dit Uni-login eller dit biblioteks-login.

TikTok

TikTok er et relativt nyt og meget populært socialt medie, som især hitter blandt børn og unge.

Gennem korte og underholdende videoer interagerer TikToks mere end 800 millioner brugere med hinanden, og appen er designet til at sprede videoerne til så mange mennesker som muligt.

På TikTok kan en video hurtigt gå viralt og blive set af mange tusinde mennesker over hele verden. Men brugerne bestemmer ikke selv, hvad de vil se, og TikTok er flere gange blevet kritiseret for at vise upassende indhold og undertrykke bestemte holdninger og personer samt ulovligt at dele brugernes oplysninger. (Uddrag fra faktalink)

Læs hele artiklen om TikTok på Faktalink.dk

Racisme i Danmark

En gruppe højreekstremister, der overfalder en ung far med anden etnisk baggrund end dansk, fordi de ikke kan lide hans udseende. Hadefulde skældsord mod en mørk fodboldspiller på stadion. Dørmanden, der afviser en sort fyr ved indgangen til diskoteket. Grove generaliseringer om fremmede og deres levemåder fra repræsentanter for forskellige politiske partier i Folketinget.

Racisme kan komme til udtryk på mange forskellige måder, men fælles for de racistiske ytringer og handlinger er, at de er udtryk for en overbevisning om, at man kan opdele mennesker i forskellige racer, og at nogle racer er mere værd end andre. (Uddrag fra Faktalink.dk)

Læs hele artiklen om Racisme i Danmark på Faktalink

Natur

Naturkatastrofer og klimaforandringer, virusepidemier og vacciner, genteknologi og forskning i stamceller. Naturen er rundt om os og en del af os - kolossal, mikroskopisk og grænseløs på én gang.

Friluftsrådet har udråbt 2020 til naturens år og sætter i samarbejde med bibliotekerne og DR fokus på naturen omkring os med temaet ’Vores natur’. Blandt andet har DR vist en stort anlagt TV-serie om Danmarks vilde natur, ’Vilde, vidunderlige Danmark’. I den anledning er der på Faktalink samlet en række artikler om emner inden for klimaforandringer, biovidenskab, landbrug, dyrevelfærd og grøn energi. (Uddrag fra Faktalink)

Link til temaet Natur på Faktalink.dk