23. april - Verdens Bogdag 2024

23.04.24
UNESCO har udråbt den 23. april til Verdens Bogdag. Vi har samlet en række fagbøger om kunsten at læse og litteraturens betydning for os mennesker.

Dagen er ikke helt tilfældigt valgt. På denne dato er flere af de store navne fra litteraturens og kulturens verden døde og andre blev født. En af de verdensberømte personligheder er f.eks. den store engelske skuespildigter og forfatter William Shakespeare, som døde 23. april i år 1616.

Men hvorfor skal vi egentlig læse og hvad sker der med os når vi læser, og hvad får vi som mennesker ud af at læse litteratur? 

Inspireret af den danske forfatter og professor i almenpsykologi Svend Brinkmann har vi sammenfattet 7 bud på hvorfor:

1. Vi læser for at forstå os selv:

God litteratur kan vise os det alment menneskelige i de forskellige karakterer der er i en bog eller i forskellige fortællinger.  Man kan med litteratur åbne døren til at forstå. Vi vil forstå os selv og vi vil åbne op for en verden i os selv.

2. Vi læser for at forstå andre.

Undersøgelser viser, at vores empati og menneskeforståelse udvikler sig hurtigere med litteraturen. Når vi læser, lever vi os ind i andres erfaringer og verdener. Man løfter sit blik fra en selv og ud mod den verden vi lever i. Det er litteraturens styrke.

3. Vi læser for at få det bedre:

Litteratur byder på afslapning. Bøger kan på fortryllende vis vise en vejen frem, hvis man nu er låst fast. Den kan trøste og byde på andre løsninger, som man måske ikke selv havde tænkt på.

4. Vi læser for at få det værre

Det er også en vigtig funktion som litteratur har. For en bog oplyser jo også om tilværelsens uretfærdigheder. Hvis man f.eks. læser H.C. Andersen's : ’Den lille pige med svovlstikkerne’, får man en forståelse for de fattiges håbløse liv. Man får det ikke godt af at læse den historie, men den er jo nødvendig for at man får lyst til at forandre forholdene.

Litteratur skal også bekymre, så man får løst til at handle på f.eks. uretfærdighed.

5. Vi læser for at få nye ideer

Litteratur giver os nye ideer til, hvordan vi kan arbejde med os selv og tilværelsens mange udfordringer.

6. Vi læser for at passe på de gamle ideer

Litteratur forbinder verdener. Den nye verden med den gamle verden. Med litteratur ser vi hvordan det engang var og hvad det er blevet til. Som en kendt formulering udtrykker:

Du skal kende din fortid for at forstå din nutid og forme din fremtid

7. Vi læser for at få et frirum

Det er i vores eget frirum at vi kan lære, udvikle os og bare læse for at læse. Med litteratur opnår man ro og plads til sig selv

 

Det er heldigvis aldrig sent at udvikle gode læsevaner. Vi har samlet et bredt udvalg af fagbøger, som også kan fortælle om de mange gevinster ved at læse litteratur.

God læselyst!

Du kan også tjekke vores forfatterweb ud. Her finder du et leksikon over spændende danske og udenlandske forfattere. 

Materialer