Foto: David Dvoracek / Unsplash

Nyt år, nye skærmvaner?

02.01.24
Her får du tre konkrete tips til at få et nyt forhold til dine skærme - og en række boganbefalinger om vaner og skærme.

Der tales meget om skærme, vaner og sociale medier for tiden. Det kan være svært at lægge telefonen fra sig, selvom du har lyst. Apps og digital teknologi designes, så du fastholder blikket, og bliver ved med at scrolle og se videre.

En af de mest populære og reserverede bøger hos KøgeBibliotekerne er Nicklas Brendborgs Vanedyr, der blandt andet handler om det. Hvis du er en af dem, der venter på den, kan du finde inspiration til andre fremragende bøger om emnet nederst i artiklen. 

Der er heldigvis meget du selv kan gøre, hvis du ønsker at tage kontrol over dit skærmforbrug. Vi har her samlet tre konkrete tips - inspireret af en række bøger om digital afhængighed, skærme og vores forhold til vaner. 

1. Din telefon bor i skuffen

Et af de mest simple tiltag er at beslutte sig for, hvor din telefon skal bo, når du er hjemme. Hvis den ligger fremme inden for dit synsfelt eller er i din lomme, så vil du med al sandsynlighed tjekke den jævnligt. Det gør det svært at være fokuseret til stede, der hvor du er – om du er i gang med at lege med dit barn eller er ved at lave mad.

Så træf en beslutning om, hvor din telefon bor, når du er hjemme. Læg den fx i skuffen eller på en hylde, hvor du ikke kan se den. Og tjek den kun, hvis du har besluttet dig for, at du vil bruge den.

2. Beslut hvordan du bruger dine apps

En af de vigtigste ting, du kan gøre, er at træffe beslutninger om, hvordan og hvor meget du bruger dine apps. Hvis du bruger tre timer om dagen på Facebook og Instagram og gerne vil bruge mindre, så beslut dig for, hvornår du tjekker dem.

Det kan være en gang om dagen i fem minutter kl. 20.30. Det kan også være en gang om ugen eller en gang om måneden. På den måde kontrollerer du selv, hvor meget tid, du bruger på dine apps. Du kan altid sætte tidsforbruget op eller ned, når du finder ud af, hvad dit reelle behov er.   

3. Prøv en digital detox - efter dine behov

De færreste kan lægge telefonen i vindueskarmen i en måned. Det er nu rart at kunne komme i kontakt med familie, venner og arbejde. Men en digital detox er et godt redskab til at finde ud af, hvordan du bruger dine apps, hjemmesider osv. 

Det er derfor en god ide at lave en digital detox efter dine behov. Hvis du fx gerne vil undersøge, hvordan du bruger apps som Instagram og Snapchat, så prøv at slette appen i en måned.

Det er lang tid, men det vil give dig en ide om, hvordan og hvor meget, du bruger appen. Når måneden er slut, kan du så vurdere, om du vil installere appen igen og bestemme, hvordan du i så fald vil bruge den (jf. det andet tip).  

Et vigtigt detox-tip: Sæt noget i stedet for. Hvis du sletter en app, du bruger meget, så vil du opleve at have en masse tid, som du ikke ved, hvad du skal gøre ved. Derfor er det godt at have en plan for den tid.

Det kan være altid at have en god bog på dig (de kan lånes gratis på biblioteket og findes på eReolen), en notesbog hvor du skriver ting ned eller du kan tage det online kursus i italiensk, som du har udskudt i evigheder - selv fantasien sætter ikke grænser her! 

Bøger om vaner, sociale medier og skærme 

Hvis du vil dykke endnu mere ned i emnet og få flere redskaber, kan vi særligt anbefale bogen Digital Minimalisme af Cal Newport. I bogen får du et indblik i, hvordan tech-virksomhederne arbejder, og den giver en række nemme og konkrete tips til, hvordan du selv tager kontrol over dit skærmforbrug.

På listen herunder kan du finde en række andre inspirerende bøger om emnet.

Materialer