På flugt i Sibirien

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.03.17
Fattige zobeljægere bliver udnyttet af den russiske mafia, som man ikke skal komme på tværs af - men det gjorde Rane.

Under et forskningsprojekt i Nordøstsibirien opdagede Rane Willerslev, at fattige zobeljægere blev udnyttet af den lokale mafia. Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1990'erne voksede røverkapitalismen frem, og mafiaen havde reelt magten. Det fik Rane tæt ind på livet, da han ville bryde pelsmonopolet ved at arrangere en fri pelsauktion i Danmark med sibiriske zobelskind.

Rane måtte flygte over hals og hoved ud i tajgaen kun i selskab med en enkelt jæger. De gik på zobeljagt og skød nogle fine eksemplarer, men så svigtede heldet. Da provianten slap op, og de aftalte nye forsyninger udeblev, satte sulten ind. Mændene blev meget svækkede, inden Rane ved et held fik ram på en elg, så de kunne overleve.

På flugt i Sibirien er en bog, som giver en detaljeret beskrivelse af mændende kamp mod sult, hvor de var på vej ind i den afsluttende fase. Rane var begyndt at se syner, og hans makker havde forfrysninger i den ene fod. Endelig blev de hentet og bragt ind til byen, hvor de måtte indse, at det ikke var muligt at gennemføre en pelsauktion. Undervejs var de blevet snydt for betaling for deres zobelskind, og en mand var død under mystiske omstændigheder.

Bogen er spændende som den allerbedste agentroman samtidig med, at det er en underholdende fortælling om en ung videnskabmands oplevelser i polarkulden.

Rane Willerslev er professor i social antropologi og enægget-tvillingebror til DNA-forskeren Eske Willerslev.

 

Materialer