25 gode læseoplevelser anbefalet af Charlotte T. Frobenius og Tulle Jeberg

Læseoplevelser med børn giver livslange minder om eventyr og hyggestunder

Anbefalet af forfatter og illustrator Charlotte T. Frobenius og Tulle Jeberg

 

Charlotte

Nogle af mine tidligste barndomsminder handler om min mor, der siddende på sengekanten læste op ad H.C. Andersen, Brødrene Grimm, Astrid Lindgren, Bjarne Reuter og mange flere. Dengang var det især de store, klassiske børnebogsforfattere, min mor læste højt af.

I dag læser jeg meget forskelligt, både alene og med min søn, men jeg er overbevist om, at min læseglæde dengang blev skabt i hyggestunderne sammen med min mor – og jeg mærker den samme læseglæde, når drengen i dag kravler op på skødet med sin yndlingsbog i hånden. Så skal vi læse. Vi dykker ned i eventyret sammen. Vi besejrer drager, møder sjove, nye dyrevenner, vi bliver væk i fantasiland – og vi finder hinanden igen. Det er en helt særlig oplevelse, som jeg tror, alle mødre kan nikke genkendende til. Jeg håber i hvert fald, at jeg i disse stunder får sået et helt særligt frø i min søn, der skaber en læseglæde i mange år fremover og ikke mindst en masse rare minder om eventyr og hyggestunder.

Jeg vil i virkeligheden gerne anbefale mange flere bøger end de 25 på listen herunder, men disse titler er dem, jeg enten husker fra min egen barndom eller som jeg kan se, vækker en særlig glæde hos min snart 3 år gamle dreng. Jeg har desuden valgt et par nyere titler for de lidt ældre børn, som har vakt glæde hos mig også som voksen. Rigtig god læselyst.

Tulle læser højt

Tulle læser højt

 

Tulle

Min første læseoplevelse kom først i en sen alder. Min bedste veninde Linda kunne ikke begribe at jeg aldrig havde fået læst højt som barn. Så hun greb en eventyrbog og læste højt for mig. Vi gik på gymnasiet. I dag er jeg mor til to piger på knap 4år. Bøger fylder lige så meget som legetøj i vores hjem. Vi har et lille minibibliotek, og vi elsker at læse både sammen og hver for sig.

Hver eneste dag får jeg denne besked: ”mor gider du læse denne her for mig” og selvom min kaffe bliver kold, eller jeg sidder med noget andet, så bliver bogen læst. Jeg siger aldrig nej til at læse en bog med mine børn. For os giver det en dejlig ro at læse sammen, vi hygger os og slapper af. Vi bruger også bøgerne til at tale sammen.

Det er ikke svært at anbefale et par bøger på listen. Vi elsker ”Mirakelkuren: en monstersaga”. Den har vi lånt flere gange på biblioteket, og da der var Billedestrøm, var historien nede i kælderen. Det var så sjovt for pigerne. Vi har også læst ”Den sorte kanin” den er virkelig god. Pigerne synes det er sjovt, at den er bange for sin egen skygge.

”Finn Herman” har vi grint rigtig meget af. Haps den er sulten den krokodille. Vi har læst den mange gange. ”Åh nej Holger og ”Jeppes lampe” er også bøger vi kan lide. Pigerne vil gerne sidde selv med dem, fordi de selv kan læse dem. De er super søde. Der er ingen tvivl om, at vi glæder os meget til at komme på biblioteket igen. Det er nærmest vores andet hjem.

 

Enkelte af Charlottes og Tulles anbefalinger har vi ikke selv på KøgeBibliotekerne, men du kan bestille dem på bibliotek.dk:

Charlotte
Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.04.20