Foto: Unsplash / Steffen Muldbjerg

Kend din lokalhistorie

31.08.23
Har du lyst til at lære dit lokalsamfunds historie at kende? Så læs med her.

Biblioteket er altid et godt sted at tage hen, hvis man vil læse lidt generelt om det område, man oprindeligt er fra eller måske bare interesserer sig for. På den måde får man et overblik over byens historie, personer, bygninger og får en god grundviden.

Samtidig kan et overblik også være med til, at give inspiration til videre søgninger i byens særlige historier eller udvikling gennem tiderne. 

Om lokalhistorie skriver Wikipedia"Lokalhistorie er beretninger om historie i et begrænset geografisk område, f.eks. et sogn, et herred eller en af de gamle købstæder. Det vil i mange tilfælde være slægtens og folkets historie til forskel fra bl.a. danmarkshistorien, der i mange gengivelser mest er magthavernes."

Med adgang til lokalhistorisk litteratur får man mulighed for at styrke sin historiske identitet som køgenser, og får en forståelse for den historiske udvikling Køge har gennemgået over de mange hundrede år.

Foto fra torvedag i Køge.

Læs f.eks.om Køge – navnets historie: 

"Den mest sandsynlige forklaring på navnets oprindelse, er den der regner med en gammeldansk navneform Køka. Køka er beslægtet med det skånske stednavn Kjuge og med den første del i navneordet kylling.Forklaring på navnet Køge, knytter sig til Køges placering for enden af Køge Ås. Den betydning der ligger til grund, er ”klump”. Klump knyttes til det ældst kendte navnebærer af ordet Køge, nemlig den landsbyen der hed gammel Køge. Den lå tæt på det nuværende Gammelkjøgegaard og har altså bogstavelig talt været placeret lige for enden af Køge Ås." (Kilde: Køge-Arkiverne)

KøgeBibliotekerne råder heldigvis over en fin samling lokalhistorisk litteratur på alle biblioteker. Du kan også finde mere hos Køge Arkiverne.

Bibliotekaren har samlet et udvalg af fagbøger, som du kan fordybe dig i ved lejlighed. 

Den populære lokalhistoriske serie Hit med historien, som egner sig til både børn og voksne, kan du læse mere om her.  Artiklen er forfattet af børnebibliotekar Jacob Kobbernagel.

God lokalhistorisk læsning!

Materialer