Foto: Unsplash / mila f.

Sort jul – lidt modgift til dem, der har behov

09.12.22
Kig med her, hvis du er til dæmoner, hekse, skrækindjagende juledyr og mordgåder i din julebryg.

Ikke alle elsker hyggelig julepynt, vaniljekranse og musik med klang af bjælder.

Nogle rammes af en lidt kvælende følelse i den ”søde” juletid, og hvis du befinder dig i den kategori, men omvendt ikke fuldstændig har afskrevet alt, der dufter af jul, så er nedenstående udvalg af bøger og film måske vejen at gå. Især hvis dine fiktionspræferencer går i retning af mord, monstre og mørke.

Der er både noget for voksne og børn, så alle der foretrækker deres jul med et stænk af uhygge kan få lidt godter.

Husk også, at du den 21. december kan komme til VinterSolhverv i Herfølge - med bl.a. Sort Julemarked, mjød og Hexis-koncert.

Julens monstre - Andreas Palmaer

Bloddryppende historier om de julemonstre, som folk troede på før i tiden. For et par hundrede år siden fandtes den godmodige julemand ikke, og julen var mørk og dyster. Læs om hekse, dæmoner og skrækindjagende juledyr, om trolde, der stjæler børn og om den blodige Lucia.

Rare Exports From the Land of the Original Santa Claus - instruktør: Jalmari Helander

En kulsort anti-julefilm for alle, der mener, at julemandens ry er blevet lidt for poleret. For nu afsløres Julefars sande rå natur! Find den mørke, finske film på filmstriben.dk og se den med dit biblioteks-login.

Syv barske fortællinger om mandelgaven - Erik Valeur

I denne rejse gennem de skjulte sider af danskernes elskede juletradition, mandelgaven, har Erik Valeur indsamlet en række sandfærdige og alt andet end idylliske beretninger hos danske familier. Det er beskrivelser af snyd, skuffelse, jalousi, familiefejder og grådighed - alt sammen forårsaget af mandelgavetraditionen.

Gran, gløgg og gift - Jørgen Sonnergaard

I sytten humoristiske, barske og overrumplende noveller sætter Jørgen Sonnergaard den søde juletid på spidsen. Mord, intriger og deslige findes også i december!

Bitre mandler og Flere bitre mandler - Dan Turèll, Anders Bodelsen, Leif Davidsen, Elsebeth Egholm m.fl.

Hyg dig i selskab med tyveknægte, mordere, voldtægtsmænd og alkoholiserede familiemedlemmer. Ti danske krimi- og spændingsforfattere serverer barske julegodter. Der findes to bind af denne. Etteren kan du læse eller lytte på eReolen. Toeren kan du låne fysisk hos os.

Julemandens død - Kenneth Bøgh Andersen

Kenneth Bøgh Andersens udødelige klassiker om julemanden, som myrdes, og en blodig udrensning af nisserne. Tvillingerne Frederik og Katrine og deres gode ven Jesper kontaktes af en undsluppen nisse, der beder om hjælp. De begiver sig til julemandens værksted, og det viser sig, at ikke kun julen er i fare, men hele menneskehedens eksistens.

Tags
Materialer