Stillfoto fra filmen En engel ved mit bord af Jane Campion - fra Filmstriben
Jane Campion markerede sig for alvor internationalt med filmen 'En engel ved mit bord' fra 1990 om den newzealandske forfatter Janet Frame. Den kan ses på Filmstriben. (foto: Still fra 'En engel ved mit bord')

Udforsk Jane Campions prisbelønnede filmunivers

28.03.22
Ved søndagens Oscaruddeling blev Jane Campion hædret som Bedste Instruktør for sin foruroligende western 'The Power of the Dog'. Det er langt fra første gang, at en film fra hendes hånd opnår store priser.

I januar, da årets Golden Globe-priser blev uddelt, modtog Campion to gange Golden Globe-hæder, da The Power of the Dog blev kåret som bedste dramafilm, og hun selv fik prisen som bedste instruktør.

Helt samme bedrift blev det ikke til ved Oscaruddelingen, hvor prisen for Bedste Film gik til CODA, men i instruktørkategorien brillerede Jane Campion igen.

Samtidig blev hun den blot tredje kvinde i Oscarhistorien, som har modtaget instruktørprisen. Hendes forgængere er Chloé Zhao for Nomadland i 2021 og Kathryn Bigelow for The Hurt Locker i 2010.

'The Piano' og andre filmperler

The Power of the Dog er en anderledes western om maskulinitetsidealer, undertrykt homoseksualitet og ondskab. Den kan ses på Netflix, men er ikke tilgængelig i biblioteksregi (endnu i hvert fald).

Til gengæld er der rig mulighed for at gå på opdagelse i Jane Campions imponerende bagkatalog af prisbelønnede film og serier, enten som fysiske lån eller på Filmstriben.

I 1993 vandt hun De Gyldne Palmer for det historiske mesterværk The Piano med Holly Hunter i rollen som den stumme Ada, der ankommer til et arrangeret ægteskab i New Zealand og kun kan kommunikere gennem sin lille datter og det flygel, hun medbringer til sine barske nye omgivelser, og som bliver omdrejningspunkt i et voldsomt erotisk drama.

På seriefronten satte Campion i 2013 et stærkt aftryk med den stemningsmættede krimi Top of the Lake, hvor Elizabeth Moss i rollen som efterforskeren Robin Griffin prøver at løse gåden om en gravid 12-årig piges forsvinden. Senere fulgte en sæson to med undertitlen China Girl.

Jane Campions ældre bagkatalog tæller flere andre stærke og prisvindende film,  bl. a. En engel ved mit bord baseret på den newzealandske forfatter Janet Frames selvbiografiske bøger om sin barske opvækst i en fattig familie og sine mange år som fejldiagnosticeret skizofren.

Bogen bag ‘The Power of the Dog’

The Power of the Dog har også et litterært forlag og er baseret på en roman af Thomas Savage fra 1967.

Bogudgaven er for nylig genudgivet på sit engelske originalsprog, så hvis du er klar på at læse en engelsksproget roman, er det muligt at dykke ned i den udfoldede fortælling bag Campions foruroligende, overraskende og prisvindende westerndrama om styrke og svaghed, toksisk maskulinitet og undertrykt begær.

Materialer