Hvorfor hedder det Valentinsdag?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.02.20
Læs fortællingen bag ”Roser er røde - violer er blå - jordbær er søde - og du er ligeså”. Traditionen med romantik den 14. februar går tilbage til middelalderen, men helgenen Valentin er endnu ældre.

Af bibliotekskonsulent Majken Jørgensen, Helsingør Kommunes Biblioteker

Valentinsdag er en hyldest til forelskelse og venskab, men hvem var denne Valentin mon egentlig?  Hvilke traditioner er forbundet med dagen? Og hvor finder vi spor af den i litteraturen?

Præcis hvilken Valentin, dagen er opkaldt efter, er usikkert. Der kendes nemlig tre-fire helgener med det navn – i denne sammenhæng kan der være tale om enten Valentin af Rom eller Valentin af Termi. Valentin af Rom var en præst, som blev halshugget den 14. februar år 269, fordi han angiveligt nægtede at afsværge sig sin kristne tro. Valentin af Termi blev halshugget 14. februar år 273. De blev begge begravet på Via Flaminia, der går fra Rom til Adriaterhavet.

 

Lodtrækning blandt singlerne

Pave Gelasius udråber den 14. februar til valentinsdag omkring år 496, muligvis samtidig med at han afskaffer forårs- og frugtbarhedsfesten Lupercalia (13.-15. februar). Lupercalia omfattede en skik, hvor man matchede unge og singler via lodtrækning. Mange år senere i 1969 sletter Pave Paul VI dagen som helligdag med den begrundelse, at man ikke ved noget faktuelt om Sankt Valentin, bortset fra begravelsesstedet.

 

Roser er røde, violer er blå …

Det ældste, kendte valentinsdigt skriver Charles, der er hertug af Orleans, fra sit fængsel i Tower til sin kone i 1415: ”Je suis déjà d’amour tanné, Ma très douce Valentinée” (Jeg kender allerede til kærlighed, min meget søde Valentina). Den engelske konge Henry V skriver i 1420 et valentinsbrev til Katherine af Valois, og breve eller kort bliver derefter hurtigt en væsentlig del af valentinsdag. Strofen ”Roser er røde / violer er blå / jordbær er søde / og du er ligeså,” som kendes fra poesibøger, skyldes blandt andet valentintraditionen:

”The rose is red, the violet’s blue / The honey’s sweet, and so are you / Thou are my love and I am thine / I drew thee to my Valentine”.

Dette vers findes i en engelsk rim- og remsebog fra 1784, men kan spores helt tilbage til 1590: ”She bath’d with roses red, and violets blew / And all the sweetest flowres, that in the forrest grew”  – en strofe fra det værk, der anses som det perfekte eksempel på et rent romantisk digt. I Les Misérables synger Fantine i øvrigt også om roser og violer.

 

Breve og kort

Valentinsbreve er i familie med de danske gækkebreve og de svenske påske- og tranebreve. De kan bruges til at afprøve følelser hos modtageren, uden at det er alt for forpligtende og alvorligt.

Det ældste bevarede valentinsbrev er fra 1477, hvor en Margery Brews skriver til sin forlovede, at hun har lagt pres på sine forældre for at få øget sin medgift, men at hun håber, at han vil gifte sig med hende uanset hvad. I brevet kalder hun ham sin elskede Valentine.

 

Chokolade, smykker og rød satin

Valentinsgaver var oprindeligt småsager, et æble eller lignende. Blandt rige og fornemme folk var det dog ikke usædvanligt med temmelig kostbare gaver som smykker, handsker og strømpebånd. Børnene fik også smågaver, penge eller bagværk mod at aflevere et lille vers. USA er det land, der har inspireret mest til den danske udgave af valentinsdag. Her var valentinshilsnerne allerede i miden af 1900-tallet udvidet til at omfatte gaver, som typisk var røde roser, slik og chokolade i hjerteformede æsker foret med rød satin. Siden 1980’erne har smykker været et stort hit.

Materialer