Snup en klassiker af John Steinbeck

John Steinbeck skrev næsten så mange gode bøger, at de skygger for hinanden.

Det er svært at komme uden om John Steinbeck, når talen falder på væsentlige amerikanske forfattere. Han var særdeles produktiv og udtalte selv, at han elskede at skrive.

 

Social bevidsthed og engagement

Ofte skrev han om de miljøer, som han selv kendte. Inden sit litterære og kommercielle gennembrud tjente Steinbeck til dagen og vejen ved  hårdt fysisk arbejde i frugtplantager og på fragtbåde, hvis han da ikke primært levede af de fisk, som han selv fangede.

Mange af hans værker skildrer de fattige og arbejdernes stræben efter et bedre liv. Vinklen er empatisk og kærlig set i lyset af menneskets ufuldkommenhed.

Steinbeck blev mistænkt for at være kommunist - et ilde anset politisk ståsted i USA i 1950'erne. Der dukkede ikke konkrete beviser op, men når man læser Steinbecks værker, er man næppe i tvivl om, at han nærede sympati for tankerne bag socialismen.

 

Steinbecks størst værker

Det store gennembrud kom i 1935 med Dagdriverbanden. Derefter udkom det lille mesterværk Mus og mænd i 1937. Blot to år senere lagde han sidste hånd på Vredens druer, som bliver betegnet som Steinbecks hovedværk og verdens bedste proletarroman. I 1952 udkom Øst for paradis, som også er et hovedværk i forfatterskabet.

I 1962 modtog Steinbeck Nobelprisen i litteratur "for sit realistiske og fantasifulde forfatterskab, der kombinerer solidarisk humor med dybfølt social indsigt."

 

Læs mere om John Steinbeck

Vil du dykke ned i Steinbecks imponerende forfatterskab, kan du læse mere om ham på Litteratursiden og Forfatterweb.

 

John Steinbeck
Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.08.20