Hvad skal vi læse i sommerferien?

11.07.23
Vi læser selvfølgelig masser af bøger året rundt på biblioteket. Men om sommeren gør vi plads til de helt særlige læseoplevelser - og dem vil vi gerne give videre!

Sommeranbefalinger fra en perlerække af læsehestene blandt Køge Bibliotekernes personale: 

Anne-Lise 

Jeg har længe villet læse Brudeskibet af Jojo Moyes, da jeg har læst mange af hendes andre bøger, og de har alle været gode.

Desuden vil jeg genlæse Brobyggerne af Jan Guillou, som er 1. del af serien Det store århundrede.

Begge bøger har historisk islæt, hvilket jeg holder meget af. Jeg blev især imponeret af beskrivelsen af bygningen af jernbanen over Hardangervidda i Norge i Brobyggerne.

Henriette

Jeg skal læse Annas sang af Benjamin Koppel – eller lytte den for lydbogen skulle have lydeffekter/musik.

Serien Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten med tilhørende ”under-/sidebøger.

På faglitteratursiden skal jeg genlæse Vensomhed af Anne Søgaard – den er virkelig god, så god at jeg overvejer at købe den.

Turen går til Paris og andre rejseførere til Paris fx Paris (Vide verden).

De sidste drømmere om Roskilde Festival 50 år – nu hvor festivalen faktisk afholdes kan jeg godt tåle at læse den, det kunne jeg ikke da der var to coronaaflysninger i træk!

Lisbeth

Tårernes Europa af Lykke Friis.

Fordi: Jeg kan huske den kolde krig, Berlinmurens fald og borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Jeg vil prøve at forstå hvad der sker i Europa NU, og hvorfor. Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog og kræver dermed ikke forudgående viden.

Vilde kvinder mørke toner: om køn og musik af Anya Mathilde Poulsen

Fordi: Jeg trænger til kvindelig musikhistorie.

Hvem slog Bambi ihjel? af Monika Fagerholm.

Fordi: Romanen tematiserer forskellige omgivelsers håndtering og diskurs om en seksualforbrydelse. Det er en fortælling om at bygge noget op og miste troen på sig selv om sine omgivelser.

Dorte

I min sommerferie vil jeg genlæse:

Familien Bridgerton – fordi der er kommet en ny serie, som handler om familien Rokesby og Bridgerton før Familien Bridgerton.

Lucinda Riley: De syv søstre – fordi Atlas: Historien om Pa Salt endelig er udkommet og gav mig lyst til at genlæse hele serien.

Jenny Colgan: En meget fjern kyst - som er starten på Flora MacKenzie-bøgerne. De skal også genlæses. 5. del, Brylluppet på øen, er nemlig udkommet.

Lucy Dillon: Ensomme hjerter og herreløse hunde, Mine 100 ting og En lille god gerning – persongalleriet følger med. Lucy Dillon er lige kommet med Vejen tilbage til lykken.

Elisa 

Haruki Murakami: At skille sig af med en kat

Jeg har aldrig læst Murakami, men fik denne anbefalet af en låner. Den skulle være fin, og et godt sted at starte. Den handler om en drengs problematiske forhold til sin far

Carsten Müller Nielsen: Lysende mørke

Ny dansk litteratur, og forfatteren har tidligere vundet DR Romanprisen. Denne skulle være et ”Et virkelig vellykket og velskrevet portræt af en ung mand med en belastet barndom”

Michael Müller: Farvel til solen

Her er en debutant. Romanen er autofiktion om en besværlig barndom for en følsom dreng. Stedet er Vendsyssel, hvilket gør den særlig interessant for mig som ”eksil Vendelbo”.

Gustav Foss: Lån mig dine tænder

Noveller fra udkantsdanmark. Ifølge anmeldelse indeholder samlingen ”sproglig præcision og et stort kreativt overskud, der hele tiden leger med nye ordsammensætninger”. 

Alex Schulman: Malma Station

Jeg er vild med Alex Schulman! Denne skulle dog være noget helt andet end de tre første, men alligevel tematisk sammenlignelig.… Altså familiefortællinger, og fortællinger om svigt

Der tegner sig vist et mønster i mine læsepræferencer.

Silie 

Jeg skal læse Øst for Paradis (750 sider, meget ambitiøst i min verden).

Jacob

Happy happy: Mette Vedsø

Den her lyder interessant – den må jeg læse: Urban får ved et tilfælde et golfsæt som bliver indgangen til en ny verden med penge og anderledes måder at se på tingene, men det er også problematisk for Urbans far siger at golf er for rige svin..

Tilly og bogvandrerne: Anna James

Denne bog lyder altså spændende! – en boghandel hvor man kan møde Alice i eventyrland og Anne fra Grønnebakken i levende live! (Fra 8 år og opefter)

Drømmeslot: Kenneth Bøgh-Andersen

En snekugle på et børneværelse og en dreng kommer derind (ja, du læste rigtigt!), alt er naturlig størrelse herinde, også det store hvide slot. Er der mon andre i snekuglen? Den må jeg læse! (fra 6 år og opefter)

Anya

Tabitha Lasley: Havtilstand

Havtilstand skildrer både et miljø, man sjældent møder i litteraturen - det rå liv som offshore-arbejder i Nordsøen - og gør det fra en uventet vinkel: set af en ung kvinde, der sætter sig selv på spil i processen og gør nogle ting, man virkelig ikke bør gøre som undersøgende journalist.

Emnet køn fylder meget i litteraturen i øjeblikket, hvilket er kærkomment. Oftest er det med fokus på kvinder, og i det perspektiv giver Havtilstand et sjældent og velkomment blik på maskulinitet og forventningspres.

Benedicte Huang: Døtreskole

Benedicte Huang er litteraturanmelder ved Politiken og eminent velskrivende. Et citat fra romanen lyder: ”Hvis jeg var en dreng, ville jeg have leget indianer. Men jeg er ikke en dreng, så jeg leger tilbederske, skytsengel og snylter”. Det lyder som et foruroligende univers, og det bliver jeg altid nysgerrig på i litteratur.

Fra et interview ved jeg også, at Benedicte Huang har nævnt Fleur Jaeggys kostskoleroman Tugtens lykkelige år som en ledsager, mens hun skrev, og den er besnærende. 

Deborah Levy: Fast ejendom

Fast ejendom afslutter Deborah Levys vidunderlige erindringstrilogi, og jeg har faktisk allerede læst den, men alle tre bøger er så fulde af kloge indsigter og delikat sprog, at man nærmest ikke kan lade være med at læse dem forfra, så snart sidste side er slut. At læse dem er som at lytte til en utroligt generøs og livserfaren kvinde, der deler ud af almengyldige, dybe og humoristiske betragtninger om sit liv.

De to andre bøger i trilogien er Ting jeg ikke vil vide (den blå) og Livets omkostninger (den gule).

Kian

Giv mig tiden igen af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen (2. del af Tag gaden tilbage)

I Giv mig tiden igen følger vi Kat. Kat har svært ved at finde ud af at blive voksen og har i modsætning til Polly slet ikke lyst til at udforske sin seksualitet.

Vi kender Kat som Pollys bedste veninde fra Tag gaden tilbage og de to bøger tager begge ungdomsliv og det at finde sin seksualitet op. For hvad er konsekvenserne, når man som ung kvinde har stor appetit på sex eller slet ingen? Og er omverdenens reaktioner egentlig ok?

Dansk ungdomslitteratur når det er bedst – fra 14 år.

De falske liv af Boris Hansen (2. del i serien Tavse verdener)

I fremtiden har man fundet ud af at rejse ind i bøgerne og det lyder jo ret fedt, men er det nu også det, når man kan ændre handlingen og dermed også den effekt fortællingen har på den omverden og det samfund den udgives i.

Det kan have kolossale konsekvenser og de konsekvenser kan udnyttes både af de rigtige, men bestemt også af de forkerte mennesker.

Hovedpersonen Oliva er bogholder og hun og hendes team kommer i 1. del af serien (Den usynlige krig) på sporet at en sammensværgelse og et komplot, der kan koste dem livet. Spændende dansk Science fiction - fra 14 år

Stine

Jeg vil læse Maren Uthaugs 11% i sommerferien. Jeg kan lide hendes skrivestil og hendes lidt morbide humor. Jeg er spændt på, at hun har taget et genreskifte mod science fiction med denne roman.

Esben

Lydia Sandgren – Samlede værker

Sommeren skriger jo på vaskeægte page turners og jeg har hørt at Lydia Sandgrens debut er lige præcis det! En stærk, rørende og intelligent bog af en af svensk litteraturs store, nye forfattere. Og så er den jo kun på sølle 700 sider… 

Louise Glück – Vinteropskrifter fra fællesskabet (og bare en masse digte generelt!)     

Nu har jeg læst et par af hendes digtsamlinger og de er helt fantastiske. Det er digte, der lyser af sorg og sørger for lys. Jeg vil gerne anbefale alle at læse nogle flere digte. Det er der ikke ret mange, der gør (lad os bare sige det, som det er). Men det er nemt og man behøver ikke at forstå noget som helst. Man skal bare læse ordene, tage dem ind, tygge lidt på dem og få det ud af dem, som man nu får ud af dem. 

Kig ned på biblioteket, hvis du vil have inspiration til hvilke digte, der er noget for dig!  

Og da jeg skal til Norge, må jeg hellere tage Jon Fosses nye bog Hvidhed med - han er en ener, der skriver vidunderlige bøger som ingen anden.

Materialer