Mens du venter på ’De bedste familier’ af Kim Blæsbjerg

22.01.24
Der er rigtig mange reserveringer på Kim Blæsbjergs storroste roman 'De bedste familier'. Her er inspiration til læsningen, mens du venter!

Med sin seneste roman har Kim Blæsbjerg skrevet en bestseller om en miljøkatastrofe i Vestjylland. Det er ikke et typisk tema for en af vores mest reserverede bøger!

Men med vor tids fokus på miljø, klima og bæredygtighed er det oplagt, at hans historiske og personlige roman om familierne, der blev berørt af Cheminova-katastrofen, får masser af medvind. 

Hvis du er en af dem, der står på ventelisten eller bare nysgerrig på temaet, så er her en række medrivende bøger, der også beskæftiger sig med miljø og mennesker. 

Miljømysterier og missioner 

Blæsbjergs roman er faktisk ikke den eneste nye bog om Cheminova-katastrofen. Forfatteren Malte Tellerup udgav i 2023 en lille, medrivende bog på blot 56 sider med den aktivistiske titel Spræng fabrikken

Her følger vi tre unge mennesker, der er i færd med at planlægge et bombeattentat mod kemifabrikken Cheminova. 

Bogen er ifølge forlaget både en spændingsroman og en sabotagemanual. Hvordan deres farefulde mission udspiller sig – det må du læse dig frem til! 

Den argentinske forfatter Samanta Schweblins prisvindende spøgelses-miljø-gyser Redningsafstand har en helt tredje tilgang til miljø og forurening. 

Det er en underligt medrivende bog, hvor en døende kvinde bliver opsøgt ved sin sygeseng af en lille dreng, der hedder David. Den mystiske dreng stiller kvinden en masse spørgsmål om hendes fortid. Der viser sig at være både kærlighed og forgiftning i spil.

Og hvad er en redningsafstand? Det er den afstand, en mor konstant holder til sit barn, så hun kan komme barnet til undsætning, hvis der er fare på færde.  

Vild fremtid og vilde planter  

Science fiction-genren har altid haft mange forfattere med stor viden og interesse for miljø og klimaspørgsmål. I klassikeren Klit af Frank Herbert er det sandstorme, der gør livet svært og kompliceret for planetens beboere og påvirker deres livssyn og levemåde.

Hos Ursula K. Le Guin er det isnende kulde, der præger livet på planeten Vinter i Mørkets Venstre Hånd. Det er en mærkværdig og rørende science fiction-klassiker, der taler ind i mange af vor tids ofte diskuterede emner som miljø, køn, seksualitet og identitet.  

I Jeff Vandermeers fremragende serie, der begynder med bogen med den ubehagelige titel Udslettelse, er det et mystisk naturområde med vildt voksende planter, der forstyrrer menneskenes liv på fatal (og underholdende) vis.

Hos den danske forfatter Kristian Byskov kommer vi ind i et højteknologisk landbrug i den meget originale roman GræssetHer følger vi tre menneskelige karakterer, men også blæksprutten Io, der spiller en stor rolle i den både poetiske og dramatiske fortælling. 

Du kan finde flere science fiction-titler i samme stil under artiklen. 

Miljøkamp og livet på landet 

Landbruget er år også kommet under lup i litteraturen. Det ser man blandt andet i den genudgivne klassiker Arkaisk Jordbrug af forfatter og landmand Raduan Nassar, hvor temaer som familiebånd, had og kærlighed flettes sammen med landbrug. 

Af faglitterære titler er det værd at nævne Rasmus Hage Dallands nye bog Jordbundet, der historisk undersøger danskernes nære forhold til landbruget. 

Hvis man er interesseret i miljøkampens historie, er journalist Jørgen Steen Nielsens bog Vejen hjem til jorden en uundværlig og enormt velskrevet bog om de sidste mange års aktivistiske kamp for miljøet – både lokalt og globalt. 

Han har også skrevet den knap så murstenstunge bog Som gjaldt det livet, der også graver ned til klimakampens og miljøkampens rødder.    

Det virker oplagt at afslutte med et digt, da poesien har en stolt tradition for at beskæftige sig med miljøspørgsmål og naturen. Hos forfatter Nanna Storr-Hansen lyder det i den prisvindende bog Bøgetid sådan her: 

Digte er bare

et sprog 

der holder 

i hånden

med et nyt

en skov

af broer 

og bladene smutter

ved mundens

skorpe

ved diget

af sten 

Alle de nævnte bøger kan lånes på KøgeBibliotekerne og flere af dem findes som ebøger og lydbøger på eReolen. God læsning!

Materialer