100-året for salget af Dansk Vestindien

Danmark har været kolonimagt i 250 år, og for mange er det et mørkt kapitel i den danske historie.

Dansk herredømme, slaveri, tjenestefolk og slavekvinder som ammer til danske børn. Det er et både dragende, fascinerende, frastødende, spændende, opslugende og ikke mindst mørkt kapitel i Danmarks historie. Der er mange muligheder for at dykke ned i historien og blive klogere på, hvad der skete dengang.

 

Danmark som kolonimagt

Da Christopher Columbus opdagede opdagede Amerika i 1492 og søvejen til Indien blev fundet,begyndte europæiske stormagters kolonialisering af andre dele af verden. Især Spanien, Portugal, Storbritannien, Holland og Frankrig blev store kolonimagter, men også Danmark oprettede kolonier i Indien, Afrika og Vestindien. 

 

Salget af Dansk Vestindien

I 2017 er det 100 år siden, at Dansk Vestindien blev solgt på auktion til USA for svimlende 25 millioner dollars.

Længe havde man forsøgt at sælge Dansk Vestindien. Da først slaveriet blev ophævet i 1850, og sukkerpriserne siden begyndte at rasle ned, mistede Dansk Vestindien pludselig sin værdi for den danske stat. 

i 1917 blev en skelsættende folkeafstemning afholdt, og 65% af den danske befolkning stemte for et salg af De Vestindiske Øer. Beslutningen var truffet og køberen fundet. 

 

Historiske kilder om Dansk Vestindien

Her på siden tipper vi dig om en lang stribe historiske kilder, som du nemt kan få adgang til. Rigsarkivet har fx netop offentliggjort 1 km arkivmateriale fra og om perioden, hvor Dansk Vestindien var en dansk koloni.

Kig og klik dig videre til fascinerende læsning og billedmaterialer, hvor du kan komme helt tæt på personer, steder og begivenheder fra dengang. Du kan finde kort, bygningsoversigter og fortegnelser over slavetjenestefolk. Man får klump i halsen og bliver frastødt og draget på én og samme tid. 

 

Kulpiger på de dansk vestindiske øer
Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.03.17
Tags