Frihedsmuseets Fotoarkiv

Redningen af de danske jøder oktober 1943

80 året for redningen mindes over hele Danmark. På Køge Bibliotek markere vi det også.

1. oktober 1943 indledte den tyske besættelsesmagt jagten på de danske jøder. Det jødiske samfund var blevet advaret om aktionen, og de fleste jøder var gået under jorden og  havde bragt sig i sikkerhed hos ikke jødiske venner og familier og fremmede som tog dem ind. 

Foredrag på Køge Bibliotek

Onsdag d. 11 oktober kan du her på Køge Bibliotek opleve et foredrag om de danske jøders flugt. Silvia Goldbaum Tarabini besøger os og præsenterer sin nye bog. Se mere om arrangementet her

En lang række af danskere stod sammen om at hjælpe, også mange danskere, der ikke var tilknyttet modstandsbevægelsen. De danske sygehuse bla. Bispebjerg Hospital fungerede som opsamlingssted for skjulte jøder indlagt under falske navne indtil de kunne sendes over Øresund til det neutrale Sverige.

Bøger, e-bøger, film og gode hjemmesider

Redningen af de danske jøder er skelsættende  i den nyere danske historie. 

Men hvordan kunne det lade sig gøre? Hvad gik der forud og hvorfor gik det helt anderledes i Danmark ind i andre europæiske lande? Der er skrevet mange bøger og lavet film om begivenhederne. Personlige beretninger om flugten og historikeres bud på, hvordan det kunne lade sig gøre.

Vi har her samlet et udvalg at bøger, e-bøger, film og gode hjemmesider om oktober 43. 
 

Film- og radioklip

Onlinekilder

Oprindeligt skrevet af Københavns Biblioteker.

Materialer