Foto: Jakob Owens / Unsplash

Dorte anbefaler: Kan man blive et nyt og bedre menneske?

29.12.23
Kvinderne, vi møder i disse romaner, har alle måttet træffe nogle tunge og svære beslutninger.

Det er ikke alle involverede, der er enige i disse beslutninger, da de måske også har indflydelse på deres eget liv eller rækker ud i fremtiden. Alligevel bliver beslutningerne taget på trods af omkostningerne, og det giver løfte om et nyt og måske bedre liv.

Georgia Kaufmann: Skræddersyede drømme

Jeg har aldrig læst en bog med kapitler bygget op på den rettet ansigtspleje startende med sten til badeværelset.

Det er ikke uvæsentligt, hvilke farver man bruger for at være tilpas i badeværelset. Fra sten går man videre til tandstikker, sæbe, bomuld og så videre. Hver overskrift er knyttet til nogle bestemte erindringer.

Det lyder lidt tungt, men til sammen danner det en meget fin ramme for en kvindes kamp for overlevelse i efterkrigstidens Paris.

Rosa skal til et meget vigtigt møde, hvor betydningen af hendes velbefindende er altoverskyggende. Man følger hendes levede liv side om side med hendes forberedelser til mødet, og det er gjort rigtig godt. En varm anbefaling.

Jorid Mathiassen: Hvor hvide liljer gror

Jeg havde aldrig hørt om Blodvejen i Norge, men det er en vejstrækning på den nuværende E6 mellem Botn og Saltnes i Saltdal.

Vejen blev bygget af krigsfanger - de fleste jugoslaviske, men også nogle sovjetiske - under Anden Verdenskrig. I nærheden ligger en jugoslavisk kirkegård med over 1.600 grave.

Romanen har to tidsspor, nutid og under krigen. Linnea låner et hus for at få styr på sit liv, men falder tilfældigt over hemmeligheder om husets tidligere ejer, der har tråde frem til nutiden. Jeg var dybt grebet af denne fine fortælling.

Sarah Jio: Huset på stranden

Jio er dygtig til at skrive romaner med flere tidsspor, her 1942 og 2011. Stillehavsøen Bora-Bora er omdrejningspunktet både før og nu sammen med Anne og Westrys kærlighedshistorie. Det er en smuk beretning, om hvad krig gør ved mennesker, og de mange redskaber der tages i brug for at komme nogenlunde helskindet igennem.

Jio skriver meget sanseligt, så man sagtens kan forestille sig den fugtige varme og  de smukke hibiscusblomster. Plottet er også meget finurligt, og fulgt helt til dørs, så bogen er svær at slippe, før man har læst færdigt.

Sarah Morgan: Sommer ved havet

Med Joanna og Ashley som omdrejningspunkter bliver læseren taget med ind i deres liv. Titlen antyder, at det bare er en letlæst bog om at holde sommerferie. Men der er så mere i det end ferie.

Angsten for at få hele sit liv smækket op i sladderspalterne, at blive stalket af overivrige journalister og fotografer, kort sagt alt det som gør det umuligt at leve et almindeligt liv.

Jeg blev fanget fra første side. Sarah Morgan forstår virkelig at lave en afslutning, så man ikke synes, den kunne slutte anderledes.

Eli Åhman Owetz: Et bedre menneske

Sammen med personer fra Brevet i Bogbussen og Renoveringsprojektet møder vi Kicki, som ejer frisørsalonen i Söderberga. Hun har det fint med at være single og barnløs, selv nu hvor 50-års dagen nærmer sig.

Kickis mor mener dog, at hun lever et meget egoistisk liv. Morens uventede død får Kicki til at beslutte sig for at blive et bedre menneske, og det udelukker mænd, i hvert fald i en periode. Nicke, maskinfører, er dog meget uimodståelig, hvilket leder til en helt vidunderlig afslutning, som føles helt rigtig.

Jeg kan godt lide, at man får nyt om for eksempel arkitekten Susanne og Malin, så læs også de andre to. Der er ikke en bestemt rækkefølge, men jeg ville starte med Brevet i Bogbussen, Renoveringsprojektet og Et bedre menneske, da det passer sammen indholdsmæssigt.

Materialer